Policisti Policijske postaje Sežana in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so v zadnjem obdobju zaznali povečano problematiko unovčevanja ponarejenega denarja na širšem območju Sežane, zaradi česar so pričeli z intenzivnim zbiranjem informacij ter drugimi operativnimi aktivnostmi.

Ugotovljeno je bilo, da so se v obdobju od 21. do 24. 2. 2009 na širšem območju Sežane zadrževali trije neznanci, ki so se prevažali z osebnim avtomobilom italijanskih registrskih oznak ter po različnih lokalih in bencinskih črpalkah unovčevali ponarejene bankovce apoenskih vrednosti 50 EUR. Omenjeni so v dveh dneh uspeli unovčiti osem ponarejenih bankovcev, v treh primerih pa se jim je poskus ponesrečil, saj so uslužbenci ponaredke prepoznali in o tem obvestili policijo.

V teku intenzivne kriminalistične preiskave, v okviru katere so bili že pridobljeni posnetki osumljencev in ugotovljena druga dejstva, so bili policisti Policijske postaje Sežana 24. 2. 2009 obveščeni o ponovnem pojavu možnih osumljencev na območju Sežane, zaradi česar je bilo organizirano iskanje le-teh, ki se je še istega dne zaključilo s prijetjem vseh treh mladeničev na cesti Divača-Senožeče. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ponarejanja denarja po 243. členu Kazenskega zakonika je bila vsem trem osumljencem odvzeta prostost, pri ugotavljanju identitete pa je bilo ugotovljeno, da gre za tri državljane Moldavije, ki so začasno nastanjeni v Italiji, in sicer dva legalno, eden pa brez urejenega statusa bivališča.

Zaradi suma, da omenjeni v vozilu, s katerim so se prevažali, hranijo še druge ponarejene bankovce, je bila v nadaljevanju na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Kopru opravljena preiskava osebnega vozila, pri kateri so policisti in kriminalisti v notranjosti vozila oziroma pod armaturno ploščo našli skritih še 28 ponarejenih bankovcev apoenske vrednosti 50 EUR. V okviru kriminalistične preiskave so se policisti povezali tudi z italijanskimi varnostnimi organi, ki so jim sporočili, da so bili osumljenci tudi v Republiki Italiji že obravnavani za številna kazniva dejanja, med drugim tudi za ponarejanje denarja.

Po opravljenih policijskih postopkih so bili osumljenci s kazensko ovadbo, v kateri jim je očitano 12 kaznivih dejanj ponarejanja denarja, privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je po zaslišanju za vse tri odredil pripor.

Za očitana kazniva dejanja Kazenski zakonik predvideva kazen zapora od šestih mesecev do osmih let.