Sorodne objave

 

Na današnji spletni novinarski konferenci je direktor Policijske uprave Ljubljana predstavil dosedaj izvedene policijske aktivnosti in ugotovitve kriminalističnih preiskav v povezavi s protestnim shodom, ki se je v četrtek, 5. novembra 2020, odvijal na območju Ljubljane in so ga varovali policisti PU Ljubljana.

Od takrat pa do danes sta ves čas potekala intenzivna kriminalistična preiskava in zbiranje obvestil glede vseh vrst nasilnih kaznivih ravnanj na četrtkovih izgredih.

IMG 3836 Dir PU Lj Stanislav Vrecar

Govorec na novinarski konferenci, mag. Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Ljubljana

Po besedah mag. Stanislava Vrečarja so policisti in kriminalisti v preiskavi ugotovili več kot 30 kaznivih dejanj, opravili več ogledov krajev kaznivih dejanj, kjer je bilo zavarovano več kot 70 sledov, z več kot 100 osebami je bil opravljen razgovor z namenom pridobitve koristnih informacij za odkritje storilcev in kaznivih dejanj, pregledanih je bilo za 280 GB posnetkov in fotografij, z več kot 150 osebami je bil opravljen razgovor z namenom pridobitve videoposnetkov. Pri preiskavi intenzivno sodeluje več kot 70 kriminalistov in policistov.

Do sedaj smo tako z veliko vloženih ur dela in izredno angažiranostjo preiskovalcev uspeli preiskati naslednja kazniva dejanja in prekrške:

  • uvedenih je bilo 81 prekrškovnih postopkov zaradi kršitve določil Zakona o nalezljivih boleznih,
  • 37 prekrškovnih postopkov zaradi kršenja javnega reda in miru,
  • 8 prekrškovnih postopkov zaradi kršitev Zakona o osebni izkaznici, 2 postopka zaradi kršitve Zakona o javnih zbiranjih in 3 postopki zaradi nedovoljene uporabe pirotehnike.

Na Okrožno državno tožilstvo Ljubljana smo podali kazenske ovadbe zoper:

  • štiri osebe zaradi kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 3 mesecev do dveh let);
  • štiri osebe zaradi napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 6 mesecev do treh let), in
  • dve osebi zaradi kaznivih dejanj sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 3 mesecev do dveh let).

IMG 3840 nk Vrecar in Golec

Eden od osumljencev bo kazensko ovaden zaradi hujskanja k upiranju in sodelovanja v skupini, ki  uradni osebi prepreči uradno dejanje

Pri enem izmed osumljenih je bila 4. decembra 2020 tudi izvedena hišna preiskava in bo zoper njega še dodatno podana kazenska ovadba, da je kot vodja skupine izvršil dve kaznivi dejanji, in sicer kaznivo dejanje sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje, in kaznivo dejanjo hujskanja k upiranju. Pri hišni preiskavi so bili zaseženi tudi materialni dokazi, da je storilec storil očitana mu kazniva dejanja, zavarovane in zasežene so bile tudi spletne vsebine in elektronske naprave, čemur bo sledilo še zavarovanje podatkov, njihova preiskava in vrednotenje.

Zahvala vsem, ki so nam pomagali s koristnimi informacijami, fotografijami in posnetki

Med preiskavo so bile v javnost posredovane tudi fotografije najbolj nasilnega osumljenca več kaznivih dejanj ter osebe, ki bi lahko dala koristne podatke o teh kaznivih dejanjih. Prejeli smo veliko posnetkov, fotografij in informacij, za kar se vsem, ki so jih posredovali, iskreno zahvaljujemo.

 

Nasilnega napada na fotoreporterja in drugih kaznivih dejanj osumljen 26-letnik z območja Maribora

S skrbno analizo posnetkov in fotografij, s strokovnimi ogledi krajev kaznivih dejanj in zavarovanimi dokazi, pa tudi s številnimi razgovori in forenzičnim preiskavami smo včeraj, 22. decembra 2020, skupaj s policisti PU Maribor na podlagi pridobljene odredbe pristojnega sodišča izvedli hišno preiskavo pri 26-letnem osumljencu na območju Maribora, prav tako pa zbirali obvestila pri več različnih osebah.

Pri hišni preiskavi smo zasegli iskane predmete, ki so pomembni za dokazovanje kaznivega dejanja, in pa prepovedano drogo (konopljo) ter pripomočke za uživanje droge.

Omenjeni 26-letnik je utemeljeno osumljen storitve več kaznivih dejanj, in sicer:

  • dveh kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, s tem, da je enega policista med postopkom z drugo osebo brcnil v hrbet in mu povzročil lahke telesne poškodbe. Proti drugemu policistu je vrgel steklen predmet, ki je policista lažje poškodoval po roki,
  • kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, saj je brcnil novinarja, ki je spremljal dogodke, in stojalo, zaradi česar se je slednje poškodovalo,
  • kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe s tem, da je pritekel do drugega novinarja in ga tako močno udaril v hrbet, da je ta padel po stopnicah in se lažje poškodoval, in
  • kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe s tem, da je pritekel do fotoreporterja in ga začel brcati ter udarjati po telesu, dokler hudopoškodovani fotoreporter ni padel na tla.

Zaradi naštetih kaznivih dejanj smo osumljencu, ki je bil v preteklosti že obravnavan za nasilna kazniva dejanja, odvzeli prostost in bo danes priveden pred preiskovalnega sodnika.

Kriminalistična preiskava še ni zaključena

Kriminalistične preiskave z vsemi temi preiskovalnimi dejanji še niso zaključene, saj se še naprej ugotavlja vpletenost nekaterih oseb v navedena kazniva dejanja, ki so jih storili kot organizatorji ali neposredni izvrševalci nasilnih kaznivih dejanj. Preiskava poteka pod usmerjanjem in intenzivnim sodelovanjem z ODT Ljubljana. Pri vseh navedenih kaznivih ravnanjih pa je pomembno, da so se osumljeni četrtkovega protesta udeležili z namenom izvajanja nasilnih izgredov in ne-mirnega izražanja svojih stališč.

"Poudariti želimo tudi, da bo policija v tovrstnih primerih vedno storila vse potrebno in da bo uporabila vse svoje resurse, da odkrije storilce tako nasilnih kaznivih ravnanj," je na novinarski konferenci še dejal direktor uprave mag. Vrečar.