Sorodne objave

 

Policisti zaznavamo povečano število napadov na informacijske sisteme posameznikov in podjetij s škodljivimi programskimi kodami, t. i. izsiljevalski virusi (v angl. ransomware). Samo na območju Policijske uprave Maribor smo v zadnje pol leta zabeležili že okoli deset napadov na mala in velika podjetja, ki so pri tem utrpela kar nekaj finančne škode.

nevarni izsiljevalski virusi mailing

Vir: SI-CERT

Okužila so se namreč z novimi virusi, kot so CryptoWall, CryptoLocker, TeslaCrypt, Locky in zadnje čase še Zepto virus, za katere protivirusni program še ne obstaja.

Hekerji so napadli s t. i. phishing elektronsko pošto, v kateri se je žrtev ob kliku na priponko okužila z izsiljevalskim virusom. Po okužbi z izsiljevalskim virusom se je na žrtvinem računalniku začel proces kodiranja oz. kriptiranja vseh datotek, kot so tekstovne datoteke, datoteke slikovnega in video formata, elektronska pošta, baze podatkov itd. Storilci so napadena podjetja nato izsiljevali, naj jim v zameno za povrnitev zašifriranih dokumentov plačajo odkupnino.

Posameznike, še posebej podjetja, zato ponovno opozarjamo, naj bodo pazljivi pri odpiranju elektronske pošte neznanega pošiljatelja in z neznanimi priponkami. Če so v dvomih, ali je datoteka avtentična, naj se raje, še preden jo odprejo oz. kliknejo nanjo, o tem posvetujejo s pošiljateljem, če ta seveda obstaja. Prav tako naj podjetja za svoje baze podatkov poskrbijo z vsakodnevno izdelavo arhivskih baz, ki naj bodo ločene od živega informacijskega sistema, saj se bodo v nasprotnem primeru zakodirale tudi te. Za fizične osebe, ki nimajo denarja za plačilo izsiljevalskega virusa, naj zakodirane diske in ostale nosilce podatkov nekam shranijo, saj se za nekatera čez čas najde programska oprema, ki jih odkodira.

Več preventivnih nasvetov policije: Pozor, izsiljevalski virusi!

Za dodatne informacije obiščite spletno stran SI-CERT-a, nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij: www.varninainternetu.si