Sorodne objave

 

Po sinočnjem nesrečnem dogodku v okolici Nove Gorice smo danes, 27. oktobra 2022, predstavili dosedanje izsledke obravnave tega dogodka. Direktor Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar je v izjavi za javnost povedal, da je včeraj, 26. oktobra 2022, v zgodnjih večernih urah prišlo do uporabe strelnega orožja v okolici Nove Gorice, pri čemer je ena oseba storila samomor.

Na klic občana na interventno številko policije 113, ki je po telefonu grozil, da bo uporabil strelno orožje, je policija intervenirala.

Na kraj dejanja je bila napotena policijska patrulja, ki je ob prihodu na kraj dogodka ugotovila, v kontaktu z 61-letnim moškim pa tudi potrdila, da ima moški v rokah avtomatsko puško, v kateri je bil vstavljen nabojnik. Policijska patrulja je zavarovala kraj in o tem obvestila operativno-komunikacijski center, ki je na kraj poslal še več policijskih patrulj za zavarovanje in obravnavo dogodka.

Policisti, ki so bili na kraju, so obveščali stanovalce večstanovanjske stavbe in jih pozivali k samozaščitnemu ravnanju. Med zavarovanjem kraja dogodka je eden od policistov opazil občana, ki je v temi sedel na balkonu in imel pri sebi orožje. Policisti so moškega pozivali, naj orožje odloži, na kar se moški ni odzval, v nekem trenutku pa je sprožil orožje. En od policistov je potem v smeri streljanja sprožil dva strela iz službene pištole. Ker je oseba na balkonu obmirovala, so se policisti balkonu približali in ugotovili, da si je moški s strelnim orožjem žal vzel življenje.

Policisti so kraj dejanja zavarovali do prihoda pristojnih služb, ki so prevzele obravnavo varnostnega dogodka.

Ogled kraja dogodka je prevzela preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Novi Gorici, o varnostnem dogodku je bilo obveščeno tudi Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Preiskovalnemu sodniku pri ogledu, ki še traja, nudijo pomoč kriminalisti in kriminalistični tehniki PU Ljubljana, kriminalist Uprave kriminalistične policije in strokovnjak Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Ogleda se je udeležil tudi strokovnjak sodne medicine iz Inštituta za sodno medicino Medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani.

Kriminalisti pri obravnavi dogodka preverjajo okoliščine suma storitve preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po 299. členu Kazenskega zakonika, saj je oseba z neposredno grožnjo, da bo uporabila silo, poskušala preprečiti policistom, da bi opravili uradno dejanje. Preverjajo tudi okoliščine suma storitve nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksploziva po 307. členu Kazenskega zakonika, saj je oseba imela v posesti vojaško orožje in strelivo, ki je po Zakonu o orožju prepovedano orožje in ga posameznik protipravno ne sme pridobiti.

V. d. generalnega direktorja policije je takoj po seznanitvi z dogodkom, v katerem je policist uporabil strelno orožje, v skladu z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije imenoval komisijo, ki bo preiskala vse okoliščine varnostnega dogodka in podala oceno, ali je bilo prisilno sredstvo (strelno orožje) uporabljeno zakonito in strokovno.

Policisti in kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi razjasnitve vseh okoliščin varnostnega dogodka. Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Novi Gorici je odredila sodno obdukcijo, ki bo opravljena na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani, policisti pa tudi ugotavljajo, kako je oseba pridobila strelno orožje in strelivo, katerega posest o Zakonu o orožju ni dovoljena.