Sporočila za javnost

UPodlogar DSC8393 201875 let Policijskega orkestra

Kakovost in prepoznavnost Policijskega orkestra sta rasli vse od njegove ustanovitve leta 1948, pravi razcvet pa je doživel v zadnjih desetletjih, vzporedno z rojstvom nove države. 

Leta 1994 je slovenska vlada takratni glasbeni sestav imenovala za uradni protokolarni orkester Republike Slovenije, ki se od leta 2001 uradno imenuje Policijski orkester. 

Številni dirigenti in umetniški vodje so vzgajali in razvijali orkester, izboljševali njegovo strokovnost ter bogatili njegov glasbeni repertoar. Z njihovo pomočjo je orkester nadgradil svoj umetniški izraz ter izoblikoval pravi simfonični zvok, ki je še danes njegova značilnost in odlika.

 Člani orkestra s svojim delom povezujejo Policijo in slovenske državljane. S svojim glasbenim in operativnim delom, strokovnostjo, zavzetostjo, predanostjo in zavezanostjo dvojnemu poklicu glasbenika in policista so v čast in ponos ne le Policiji, temveč tudi slovenski državi.   

Ljubljana 09051962

Zgodovina orkestra

Policijski orkester je bil ustanovljen leta 1948 zaradi potreb in prizadevanj takratne slovenske vlade in posameznikov, da bi naša država imela reprezentativni pihalni orkester za igranje na praznovanjih, proslavah, obletnicah, promenadnih in celovečernih koncertih ter podobnih prireditvah. V preteklosti so z orkestrom ob številnih projektih sodelovali tudi priznani tuji skladatelji in dirigenti.

UPodlogar DSC8316 2018Sestava

Orkester zaposluje le glasbenike s pridobljeno akademsko izobrazbo, poleg tega pa morajo ti uspešno opraviti tudi avdicijo, na kateri komisija izbere le najboljše. Tudi zato je primerljiv z najboljšimi evropskimi profesionalnimi ansambli, njegovo odličnost pa mu priznavajo doma in v tujini.

videz ProtokolarnaPostavitev BrdoGlasbena dejavnost

Orkester izvaja vse zvrsti glasbe, od originalnih del za pihalni orkester, priredb klasične glasbe, operne in baletne glasbe do popevk, jazza ter nepogrešljive narodno-zabavne glasbe. Sloves in kakovost orkestra sta k ustvarjanju doslej spodbudila številne slovenske skladatelje in aranžerje, ki so prispevali svoja glasbena dela ter dodatno popestrili in obogatili že tako zajeten notni arhiv.

UPodlogar DSC8383 2018Nastopi

Člani orkestra sodelujejo na vseh državnih in protokolarnih dogodkih, muzicirajo na samostojnih koncertih po Sloveniji ter se udejstvujejo na dobrodelnih prireditvah. Letno opravijo prek 300 nastopov, saj glasbeniki vse pogosteje delujejo tudi v manjših komornih sestavih.

Povezane vsebine

Protokolarna in koncertna dejavnost policije

 

Znak Policijskega orkestraKontakt

Vodnikova 43
1000 Ljubljana
Slovenija 

  01/428 47 36
  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.