Sorodne objave

 

V včerajšnjem dogodku v Velenju je slovenska policija prvič v praksi uporabila paralizator, poleg tega pa je bilo uporabljeno tudi strelno orožje. Kot je standardni postopek v takšnih primerih, bo okoliščine dogodka preverila komisija, ki jo je imenoval v. d. generalnega direktorja policije.

20201112 143638

Zvočni posnetek izjave Vlada Iliča

Včeraj, nekaj pred 13. uro je bil Operativno komunikacijski cente PU Celje obveščen, da naj bi v centru Velenja moški razgrajal in razbijal ter grozil s samomorom. Ko ga je patrulja izsledila, je policiste napadel z nožem, zato so policisti izstreli strel, nakar je osumljenec pobegnil, ko so ga policisti dohiteli, pa jih je znova napadel z nožem, zato so uporabili električni paralizator. Moški je kljub temu uspel prijeti policistko in jo z nožem poškodoval po obrazu, zato so policisti zoper njega uporabili strelno orožje.

Zaradi poškodb sta bila policistka in kršitelj z reševalnim vozilom odpeljana v celjsko bolnišnico. Glede na trenutno znane podatke, policistka ni življenjsko ogrožena, tudi kršitelj naj ne bi bil več v življenjski nevarnosti. Ogled kraja dogodka sta se udeležila pristojna preiskovalni sodnik in državni tožilec.

"V zvezi z včerajšnjim dogodkom v Velenju, ko so policisti prvič v praksi uporabili električni paralizator, uporabljeno pa je bilo tudi strelno orožje, je v. d. generalnega direktorja policije imenoval komisijo, ki bo preverila okoliščine uporabe prisilnih sredstev ter pripravila poročilo, v katerem bo med drugim tudi ocenila, ali so bila prisilna sredstva uporabljena zakonito in strokovno. Imenovanje komisije je standardni postopek v takšnih primerih. Najprej bo komisija zbrala predmetno dokumentacijo, da se ustvari splošna slika, kaj se je dogajalo, nato gredo člani komisije na kraj in opravijo ogled, opravijo razgovore z vpletenimi osebami in pričami, vse to primerjajo s posnetki policijskih postopkov in posnetki govorne komunikacije med OKC in patruljami na terenu. Ugotovitve nato primerjajo z veljavno zakonodajo in podzakonskimi predpisi," je v današnji izjavi za javnost pojasnil Vladimir Ilič iz Sektorja za policijska pooblastila in preventivo v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi.

20201112 143657

Ilič je še poudaril, da v Sloveniji policija uporabi strelno orožje zelo redko, enkrat do dvakrat letno, kakšno leto pa uporabe strelnega orožja sploh ni. "Naši policisti po tem najhujšem prisilnem sredstvu posegajo v res skrajnem primeru, ko nimajo druge možnosti (in če so seveda podani zakonski pogoji), pred tem pa vedno poskušajo nalogo opraviti z milejšimi sredstvi."

Na vprašanje, zakaj je bila uporaba paralizatorja v dogodku v Velenju neučinkovita, je Ilič pojasnil, da je še preuranjeno ugibati. "To bomo morali v komisiji še ugotoviti. Po izkušnjah iz tujine pa lahko povem, da do tega najpogosteje pride, ker ni sklenitve tokokroga, bodisi zato, ker ena ali obe elektrodi ne zadeneta osebe, bodisi naletita na oviro, denimo na pas ali debelejše sloje oblačil. Lahko pa seveda pride tudi do električne napake, vendarle gre za elektroniko, ki lahko zataji. Zato pa postopek vedno varuje še drugi policist."

Kot je dejal, sta zakonska pogoja za uporabo paralizatorja dva, in sicer, kadar policisti ne morejo drugače obvladati aktivnega upiranja ali napada z orožjem ali drugimi nevarnimi predmeti, s katerimi oseba ogroža življenje policista ali koga drugega, ali, kadar ne morejo preprečiti samopoškodovanja, če obstaja neposredna nevarnost za nastanek hude telesne poškodbe ali hujše posledice za osebo.

Povezane vsebine

Pozitivne izkušnje evropskih policij in manj poškodb: s prvim septembrom tudi slovenska policija uvaja uporabo električnih paralizatorjev