Sorodne objave

 

V Policijski akademiji v ljubljanskem Tacnu so se včeraj in danes, 26. in 27. maja 2022, zbrali domači in tuji policijski strokovnjaki s področja uporabe borilnih veščin. Sodelovali so na prvem mednarodnem strokovnem posvetu na temo borilnih veščin, ki smo ga organizirali v slovenski policiji.

Posvet borilne vescine video izrez

Video: Posvet o borilnih veščinah v policiji

V pozdravnem nagovoru na včerajšnjem odprtju posveta v dvorani Policijske akademije v Tacnu je namestnik generalnega direktorja policije Danijel Žibret dejal, da je ustrezna usposobljenost policistov za uporabo elementov borilnih veščin v okviru uporabe telesne sile kot prisilnega sredstva izjemnega pomena za policijo in policijsko delo.

"Bolje so policisti strokovno usposobljeni na tem področju, večje možnosti imajo, da policijske naloge izvedejo zakonito, strokovno in učinkovito. Z ustrezno usposobljenostjo policisti tudi zmanjšujejo tveganja za nastanek telesnih poškodb tako oseb v policijskih postopkih kot policistov, ki uporabljajo telesno silo kot prisilno sredstvo, zato v slovenski policiji temu področju namenjamo posebno pozornost," je še poudaril Žibret.

20220526 135124

Domači in tuji strokovnjaki za področje policijske uporabe borilnih veščin na posvetu izmenjali izkušnje in dobre prakse

Posveta so se udeležili predstavniki policijskih akademij iz Hrvaške, Madžarske in Italije, sodelovali pa so tudi domači strokovnjaki s področja policijske uporabe borilnih veščin – vrhunski športniki in trenerji borilnih športov in veščin, sodni izvedenci in drugi strokovnjaki, med poslušalci pa so bili predvsem zaposleni v policiji, ki se ukvarjajo s tem področjem (inštruktorji praktičnega postopka s samoobrambo, člani kolegija mojstrov, policisti multiplikatorji za prenos znanjidr.).

Udeleženci so obravnavali tako izzive s področja izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja za policijsko uporabo borilnih veščin kot izzive, s katerimi se policisti soočajo pri uporabi elementov borilnih veščin v praksi. Govorili so o pomenu poznavanja borilnih veščin za zakonito, strokovno in učinkovito opravljanje policijskih nalog, ter o vplivu poznavanja teh veščin na izid sodnih, pritožbenih in drugih postopkov zoper policiste, ki so uporabili elemente borilnih veščin kot prisilno sredstvo, ter podobnih strokovnih vsebinah, na primer o sodelovanju z nacionalno panožno zvezo. Poleg tega je bil posvet dobrodošla priložnost za izmenjavo stališč in primerov dobrih praks na tem področju s tujimi kolegi.

20220526 132230

Video: Izjava Vlada Ilića, predstavnika odbora za organizacijo posveta

S krajšimi strokovnimi referati so na posvetu sodelovali:

  • Vlado Ilić iz Sektorja za policijska pooblastila na Generalni policijski upravi, predsednik kolegija mojstrov v slovenski policiji
  • Marjan Fabjan, trener juda, zaposlen v Oddelku vrhunskih športnikov na Policijski akademiji
  • Benjamin Lah, vrhunski tekmovalec v ju-jitsu borbah, zaposlen kot policist v Centru za varovanje in zaščito
  • Marijan Jantolek, predstavnik hrvaške policijske akademije
  • dr. Kovács Gyula Attila, predstavnik madžarske šole za policiste
  • Aldo Luigi Nocera, predstavnik italijanske policije
  • Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra na PU Novo mesto in predsednik Ju-jitsu zveze Slovenije
  • dr. Srečko F. Krope, upokojeni policist in sodni izvedenec za področje borilnih veščin in policijskih pooblastil

Razstava o zgodovini uporabe borilnih veščin v slovenski policiji

Ob robu posveta so organizatorji pripravili tudi razstavo o zgodovini uporabe borilnih veščin v slovenski policiji.

Praktični prikaz policijske uporabe borilnih veščin

Naslednji dan, 27. maja, smo v telovadnici Policijske akademije v Tacnu za sodelujoče na posvetu in predstavnike medijev pripravili praktični prikaz uporabe borilnih veščin. Pri prikazu sta po dva predstavnika sodelujočih policij predstavila borilne veščine, ki se uporabljajo v njihovih policijskih organizacijah.

20220527 124417

S prikazom smo omogočili neposreden in zanimiv vpogled v različne borilne veščine, ki jih uporabljajo slovenski, hrvaški, madžarski in italijanski policisti.

Povezane vsebine

Spremljanje izvajanja policijskih pooblastil in ogrožanja policistov