Sorodne objave

 

Slovenska policija je v zadnjem obdobju uspešno preiskala vrsto kaznivih dejanj. Na današnji novinarski konferenci smo podrobneje predstavili zaključeno kriminalistično preiskavo umora na mariborskem območju in povzeli rezultate zadnjih obsežnejših preiskav težjih oblik kriminalitete, ko so policisti razkrili kar nekaj organiziranih kriminalnih združb.

img 1978

Na fotografiji: mag. Aleksander Jevšek, direktor Uprave kriminalistične policije na GPU, in Marjan Fank, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor, ter predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija in tiskovni predstavnik PU Maribor Bartolo Lampret

 

Potek in rezultati preiskave umora, ko je 19. maja neznanec v Mariboru zabodel žensko

Po besedah vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor Marjana Fanka je bil Operativno-komunikacijski center PU Maribor 19. maja 2009 ob 21.48 obveščen, da je neznanec pred garažami stanovanjskega bloka na Župančičevi ulica 11 v Mariboru zabodel  žensko in takoj po dejanju pobegnil.

img 1979

Zvočni posnetek izjave Marjana Fanka  (mp3) 

 

Poleg policistov je bilo na kraj poslano tudi reševalno vozilo, vendar je oškodovanka zaradi povzročene vbodne rane umrla na kraju dejanja. Z ogledom kraja kaznivega dejanja in zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je bila 44-letna oškodovanka v bližini garaž ob stanovanjskem bloku, v družbi še treh oseb, ki so se pogovarjale. Med pogovorom je od zadaj do oškodovanke, ne da bi ga kdo opazil, pristopil storilec in jo brez razloga in brez besed zabodel v hrbet, nato pa pobegnil po makadamskem dovozu.

V intenzivni kriminalistični preiskavi so policisti opravili veliko informativnih razgovorov in preverili več oseb. Ugotovili so, da je dejanja utemeljeno osumljen 59-letni moški iz Maribora, stanujoč v bližini kraja dejanja in po obstoječih podatkih duševni bolnik, ki je že bil obravnavan zaradi storitve tovrstnega kaznivega dejanja. Ugotovili so tudi, da je storilec takoj po dejanju pobegnil v stanovanje, kjer biva, in da je še vedno v njem. Ker se na zvonjenje, trkanje in pozive ni oglasil, obstajala pa je nevarnost, da pri prijetju pride do oboroženega odpora in hujših poškodb, so bili aktivirani policisti Specialne enote GPU, ki so istega dne ob 18.53 prijeli osumljenca. Ta se je prijetju uprl in z nožem napadel policista. Ptem ko so zaključili s hišno preiskavo, so policisti osumljenca predali zdravstvenim delavcem.

Zoper osumljenca je bila na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja umora (po členu 116/1 Kazenskega zakonika), za katerega je zagrožena zaporna kazen najmanj 15 let.

 ***

Statistični podatki za območje PU Maribor: v opisanem primeru gre za letošnji prvi dokončan umor na območju PU Maribor, drugače pa so policisti v tem tednu obravnavali tudi poskus storitve dveh kaznivih dejanj uboja. Lani je PU Maribor obravnavala eno dokončano kaznivo dejanje umora.

Statistični podatki za območje Republike Slovenije: slovenska policija je lani (v celem letu) obravnavala 12 umorov in 26 poskusov umora, letos (v prvih petih mesecih) pa 10 umorov oz. ubojev in 12 poskusov umora oz. uboja.

 

Tabela: Obravnavana kazniva dejanja uboja in umora v RS od 1. 1. do 20. 5. 2009 (v primerjavi z enakim obdobjem lani):

Vrsta kaznivega dejanja Število kaznivih dejanj Število preiskanih kaznivih dejanj Delež preiskanih kaznivih dejanj
2008 2009 Porast/upad  2008 2009
 2008 2009
Uboj - dokončan 0 4 100 % 0 3 0 75 %
Uboj - poskus 0 10 100 % 0 10 0 % 100 %
Umor - dokončan 9 6 - 33,3 % 8 5 88,9% 83,3 %
Umor - poskus 6 2 - 66,7 % 6 2 100 % 100 %

 

Primeri tako nenadnih, nepričakovanih in krutih umorov, kjer storilec ne izbira žrtve, so v kriminalistični praksi redki. Pri ljudeh povzročijo strah in negotovost, saj se vsak, še zlasti, če živi na območju, kjer je bil umor izvršen, počuti ogroženega, ker se lahko prepozna kot potencialna naslednja žrtev. Zato je izjemno pomembno, da kriminalisti in policisti storijo vse, da storilca čimprej odkrijejo in primejo, kar so v konkretnem primeru tudi storili.


Slovenska policija uspešno preiskala vrsto težjih kaznivih dejanj

Direktor Uprave kriminalistične policije na GPU mag. Aleksander Jevšek je ob tej priložnost povzel dobre rezultate zadnjih obsežnejših preiskav težjih oblik kriminalitete, saj so policisti razkrili kar nekaj organiziranih kriminalnih združb.

img 1983

 Zvočni posnetek izjave mag. Aleksandra Jevška  (mp3) 

Kot je na novinarski konferenci povedal Jevšek, je slovenska kriminalistična policija v zadnjih dveh mesecih na področju organizirane kriminalitete, v sodelovanju z uniformirano policijo in zgolj na podlagi lastnih zaznav, izvedla več obsežnih, večinoma mednarodno usklajenih preiskav.

Šlo je za  preiskave v zvezi z zlorabami prepovedanih drog, nedovoljeno proizvodnjo in prometom z orožjem ali eksplozivi, nasiljem ter prepovedanim prehajanjem ozemlja države. V teh primerih je šlo za operativne ukrepe zoper člane dobro organiziranih kriminalnih združb, ki so na širšem območju Slovenije in tudi v tujini, predvsem v državah Evropske unije, izvrševale različna kazniva dejanja.

Poudaril je, da so v uspešno zaključenih preiskavah odkrili več kot 700 kaznivih dejanj, 69 osumljenih oseb so v skladu z Zakonom o kazenskem postopku privedli na zaslišanja k preiskovalnim sodnikom (ovadenih osumljencev je še več), za 43 osumljencev so preiskovalni sodniki odredili pripor.

V okviru teh kriminalističnih operacij so policisti zasegli tudi več prepovedanih snovi in predmetov, in sicer 6.009 g heroina, 1.580 g kokaina, 6.974 g konoplje, 20.368 tablet ekstazija, 287 gramov amfetamina, 15 kg zemlje z gojenimi psilocibin gobami, večjo količina orožja in eksplozivnih snovi: 2,5 kg eksploziva Pentrit, 4.8 kg eksploziva Hidrogel, 1 kg eksploziva (zaenkrat neznane znamke), 30 detonatorjev, avtomatsko puško Crvena zastava, 2 avtomatski pištoli Škorpion, potezno puško Mossberg, več različnih pištol znamk Makarov in Mauser, več različnih lovskih pušk, 19 ročnih bomb ...

 

Zelo vzpodbudni so tudi letošnji skupni rezultati slovenske policije na področju boja zoper organizirano kriminaliteto.

Slovenska policija je v prvih štirih mesecih letošnjega leta obravnavala 1.097 kaznivih dejanj s področja zlorab prepovedanih drog, lani v enakem obdobju pa 741, kar pomeni 48-odstotno povečanje, na področju nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi pa smo obravnavali 64 (63 v prvih štirih mesecih lani) kaznivih dejanj.

Gre za  rezultat načrtnega, proaktivnega in mednarodno usklajenega delovanja slovenske policije.

Na področju gospodarske kriminalitete smo odkrili za 4 % več gospodarskih kaznivih dejanj, samo v štirih mesecih pa je s temi kaznivimi dejanji nastalo za 132 milijonov evrov materialne škode (v lanskih prvih štirih mesecih za 46 milijonov evrov).

Število kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, davčne zatajitve in pranja denarja v letu 2009 narašča. Policija je na državna tožilstva že v letu 2008 podala za 27 % več kazenskih ovadb za zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti kot leta 2007,  pri čemer je ugotovljena protipravna premoženjska korist znašala 55 milijonov evrov. Prav tako je policija lani podala za 76 % več kazenskih ovadb za kazniva dejanja davčne zatajitve kot v letu 2007, pri čemer je ugotovljena protipravna premoženjska korist znašala 27 milijonov evrov. Letos ugotavljamo porast kaznivih dejanj na področju davčnih zatajitev za okoli 40 %.


Od konkretnih preiskav v zadnjem obdobju je treba izpostaviti dva primera, ko so policisti:

- zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja in hudodelskega združevanja ovadili 55 oseb za 39 kaznivih dejanj (skupna protipravna premoženjska korist znaša 7.750.000 evrov) in ko so

- zaradi suma storitve kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti, pranja denarja in hudodelskega združevanja ovadili 6 fizičnih in 4 pravne osebe (skupna protipravna premoženjska korist je znašala 4.600.000 evrov), poleg tega pa podali še 29 kazenskih ovadb zaradi suma storitve 44 kaznivih dejanj goljufije in poslovne goljufije.


V zadnjih mesecih so slovenski policisti uspešno zaključili tudi dve kriminalistični preiskavi korupcijskih kaznivih dejanj: v prvem primeru so ovadili 3 osumljence za 6 kaznivih dejanj, v drugem primeru pa 2 osebi zaradi utemeljenega suma storitve 15 korupcijskih kaznivih dejanj. Slovenska policija je v letošnjih štirih mesecih tako podala kazenske ovadbe že za 24 korupcijskih kaznivih dejanj, kar je več kot v celotnem lanskem letu, in še za 10 kaznivih dejanj z elementom korupcije.

Policija je po vzpostavitvi anonimne E-prijave korupcijskih kaznivih dejanj od 9. aprila letos do včeraj po tej poti prejela 86 prijav sumov korupcije. Preko telefonske številke 080-1200 pa smo v tem času prejeli sedem anonimnih prijav.


Skupaj proti korupciji! - Odslej omogočena anonimna prijava korupcijskih kaznivih dejanj


Nazadnje je mag. Jevšek omenil še, da smo uspešno preiskali serijo ropov v bančne ustanove na Obali in več hujših vlomov in ropov po celotni Sloveniji, prav tako pa razrešili tudi zadnji primer odvržene ročne bombe na Policijski upravi Kranj.

Pri tem je poudaril: "Slovenska policija se bo tudi v prihodnje odločno spopadala z vsemi oblikami kriminalitete, tako klasične, organizirane, gospodarske in korupcijske, ter zelo resno in dosledno ukrepala. Zakonitost, strokovnost in spoštovanje temeljnih človekovih pravic pa ostajajo še naprej temeljni standardi našega nadaljnjega dela."


Naštete uspešno zaključene kriminalistične preiskave so bile podrobneje predstavljene na več novinarskih konferencah. Več v zadnjih sporočilih za javnost: