Sorodne objave

Zgodovina 4. januar 2016
 

Pri Krnskem jezeru je v soboto, 12. novembra 2011, potekala tradicionalna slovesnost v počastitev vseh padlih in umrlih vojakov ter konca I. svetovne vojne.

1

Letošnjo tradicionalno spominsko prireditev Krn – pohod spomina 1918-2011, so organizatorji pripravili že štirinajstič zapored. Pohoda se je v izjemno lepem jesenskem vremenu in s soncem obsijanimi vrhovi v Zahodnih Julijskih Alpah, udeležilo približno 600 pohodnikov iz Slovenije in drugih evropskih držav.

Tudi tokrat je Filatelistično društvo Nova Gorica s pomočjo Pošte Slovenija izdalo spominsko znamko in dopisnico, odprta je bila tudi enodnevna pošta Krnsko jezero in dostopen jubilejni žig.

2

Letošnji slavnostni govornik je bil državni sekretar na ministrstvu za obrambo mag. Boris Balant, ki je ob tej priložnosti spomnil na nepojmljivo morijo in obsežnost prve svetovne vojne ter poudaril, da je Krnsko pogorje tudi kraj bolečine ob spominu na krutost vojne in na preminule vojake, pa tudi poziv vsem, da si moramo vedno in povsod prizadevati za mir. Ohranjanje spomina na dogodke iz prve svetovne vojne nam hkrati daje priložnost, da razvijamo prijateljske odnose z narodi, ki so bili soudeleženi v bitkah na soški fronti. Skupaj smo del velike evropske družine, je še poudaril Balant.

3

Po poletu jadralnega padalca, ki se je spustil s Krna in varno pristal ob jezeru, so udeleženci nato k Madžarskemu križu na Dupli planini položili še spominske vence in prižgali spominski ogenj. Zvečer so se ob baklah in ognju zbrali na obali Krnskega jezera in tako še enkrat počastili spomin na padle in umrle v prvi svetovni vojni, ki se je končala s kapitulacijo Nemčije 11. novembra 1918. 

4

Tudi letošnje slovesnosti so se ob mnogih drugih pohodnikih, udeležili še policisti iz gorske enote, ki deluje v okviru Policijske uprave Nova Gorica, in drugi zaposleni v policiji.

8