K uspehu letošnje vseslovenske čistilne akcije Očistimo Slovenijo 2012 so prispevali tudi policisti in drugi zaposleni v policiji. V soboto, 24. marca 2012, je vsaj 700 zaposlenih v policiji v svojem prostem času prispevalo k čistejšemu okolju.

V okviru rednega dela in poostrenih nadzorov je v akciji v zadnjih dveh tednih sodelovalo skoraj 400 policistov. V sklopu rednih nalog so policisti v letu 2010 evidentirali skoraj 400 črnih odlagališč odpadkov, v letošnjem letu pa še dodatnih 80.

 

DSC00201

V okviru akcije so se policijske enote povezovale z ribiškimi, lovskimi, gasilskimi društvi, krajevnimi skupnostmi, mestnimi četrtmi, športnimi, kulturnimi in turističnimi društvi, osnovnimi šolami in občinami. Koprski policisti so "posvojili" tri, ljubljanski pa dve črni odlagališči ter jih očistili. 14 policistov Policijske postaje Metlika je očistilo bližnjo okolico Mejnega prehoda Žuniči, 33 policistov Policijske postaje Brežice pa je očistilo širše območje obrežja reke Save. Kranjski policisti bodo okolico v sodelovanju z lokalnimi društvi očistili ob dnevu zemlje v aprilu.

DSC00172

DSC00184

33 policistov PP Brežice je očistilo območje obrežja reke Save od Brežic do naselja Mostec.


V 18 primerih so bili policisti obveščeni o najdbi neeksplodiranega ubojnega sredstva. V več primerih so bili obveščeni o najdbah predmetov, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. Mariborski policisti so v ribniku na obrobju mesta našli cerkveni oltar, v Ljubljani pa je bilo odkrito orožje.

IMG 0233

Da bi preprečili dodatno nelegalno odlaganje odpadkov, so policisti v času akcije izvajali nadzor območij, kjer se nahajajo znana divja odlagališča. Pri nadzorih so se jim pridružili tudi inšpektorji Inšpektorata RS za okolje in prostor.