Med 250.000 prostovoljci, ki so po podatkih organizatorjev v soboto, 17. aprila 2010, čistili Slovenijo, smo bili aktivni tudi slovenski policisti in policistke ter drugi zaposleni v policiji.

292 9221

Generalni direktor policije Janko Goršek se je v čistilni akciji pridružil policistom Policijske postaje Mozirje pri čiščenju nabrežja Savinje. Na fotografiji skupaj z direktorjem celjske policijske uprave mag. Karolom Turkom.

Na dan akcije smo policisti v okviru svojih pristojnosti zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa, kjer je bil ta povečan, in skrbeli za javni red in mir. Številni policisti in drugi zaposleni v policiji smo se v akcijo vključili tudi v svojem prostem času in se lotili čiščenja odpadkov, samostojno ali pa v okviru različnih ribiških ali lovskih družin, potapljaških klubov, planinskih društev ali lokalnih skupnosti. Nekateri med nami so črna odlagališča tudi "posvojili", npr. policisti s  policijskih postaj Črnomelj, Šmarje pri Jelšah,  Mozirje, Logatec. Poleg tega smo na območju vseh policijskih uprav v Sloveniji že pred 17. aprilom kot partnerji v projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu! popisali skoraj 400 črnih odlagališč odpadkov.

ob savinji

"Takšen odziv dokazuje, da se v policiji zavedamo pomena varstva okolja in da smo kljub vsakodnevnim obremenitvam sposobni pomagati drugim pri realizaciji projektov, ki prispevajo k večji varnosti in dvigu kakovosti življenja naših državljanov," je med akcijo dejal Janko Goršek, ki podpira tovrstna prizadevanja in projekte.

 

Objavljamo nekaj fotografij z lokacij, kjer so pri čiščenju divjih odlagališč sodelovali policisti:

pp rogaska

V okoljski akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! so s čiščenjem nabrežja Sotle aktivno sodelovali tudi policisti Policijske postaje Rogaška Slatina. Z nabranimi smetmi so močno povečali zajeten kup vreč na zbirališču v Nimnem in obenem prispevali k čistejšemu delovnemu okolju. Na lokaciji, kjer so čistili, namreč vsakodnevno varujejo državno mejo.

akcija policisti2

Delavci Policijske postaje Šmarje pri Jelšah, vseh je bilo 27, so se razdelili v tri skupine. Pet policistov z vodjo policijskega okoliša Francem Fonom na čelu je na območju občine Bistrica ob Sotli in ob reki Sotli v kraju Kunšperk in Dekmanca očistilo tri odlagališča. Druga skupina pod vodstvom vodje policijskega okoliša Marka Krča je odšla na območje Podčetrtka, in sicer na pogorje Rudnice, kjer so samostojno očistili tri odlagališča kosovnih odpadkov. Tretja, največja skupina zaposlenih pa se je na zbirnem mestu v Šmarju priključila tamkajšnji lovski družini, nato pa na zelo zahtevnem terenu, kjer brez uporabe traktorskih vitlov in obilice dobre volje ne bi uspeli, očistila pet zelo velikih divjih odlagališč. Med drugim so z odpadki naložili šest osebnih vozil in odpeljali kar nekaj večjih kosovnih odpadkov (štedilnikov, hladilnikov, traktorskih gum ipd.).

gasilska

Zaposleni na PP Šmarje pri Jelšah so med akcijo pobrali več kot 15 ton kosovnih odpadkov, in to brez plastične embalaže in drugih gospodinjskih odpadkov.

IMG_0550

Pridni so bili tudi policisti na Dolenjskem in v Beli krajini. Policisti Policijske postaje Črnomelj so se "spravili" nad "posvojeno" odlagališče v gozdu nad krajem Rodine, na območju, ki mu domačini pravijo Zvončkova draga. Pobudnika "posvojitve" črnega odlagališča sta bila pomočnika komandirja Jože Vrščaj in Robi Zupančič. V akciji je sodelovalo deset policistk in policistov. Na dolžini poldrugega kilometra ob cesti so nabrali okoli štiri m3 različnih predmetov, kot so štedilnik, televizija, tepih, stojalo za sušenje perila, sedežna garnitura, steklenice, embalaža od olja, deli plastičnih streh, umazane plenice …, in pri tem smeti seveda tudi ločevali v za to namenjene vrečke. Našli so tudi sef, ki izvira iz kaznivega dejanja pred nekaj meseci, tj. vloma v stanovanjski objekt, iz katerega je bilo s trezorjem vred ukradenih okoli 20.000 evrov. Trezor je prišla iskat dežurna policijska patrulja, ostalo pa so s traktorsko prikolico odpeljali na zbirališče, od koder bo zbrane odpadke na deponijo odpeljalo komunalno podjetje.

IMG_2173

Tako so z mladimi krajani v akciji sodelovali policisti PP Novo mesto.

pp Piran2

12 policistov Policijske postaje Piran je očistilo zanemarjeni del obrtne cone Lucija in tako prispevalo k čistejši okolici. Na črnem odlagališču za Agrario in v okolici vrtca Morje - enote Ježek so policisti nabrali za več kot 10 m3 smeti. "Na dosežen rezultat smo zelo ponosni," pravijo policisti. Prav tako je bil odziv drugih sodelujočih v akciji nad udeležbo policistov zelo pozitiven. Predsednik sveta krajevne skupnosti v Luciji Gašpar G. Mišič je med drugim povedal: "V Luciji smo lahko ponosni, da imamo tako pridne in občudovanja vredne policistke in policiste." Kot zanimivost lahko dodamo, da so med čiščenjem okolice vrtca Morje naleteli na leglo mladih muck. Obvestili so obalno društvo proti mučenju živali v Kopru, naj mucke prevzame, a jih je nato njihova mati še pred prihodom predstavnikov društva prenesla na drugo lokacijo.

1

kranjec

Okoljsko akcijo so s čiščenjem poligona varne vožnje na Vranskem aktivno podprli tudi vrhunski športniki, zaposleni v policiji: judoistka Petra Nareks, smučarski skakalec Robert Kranjec in alpinistka Tina Di Batista. Slednja se je pridružila čiščenju v "ekstremnih" razmerah, na divjem odlagališču Male Zahomce, ki je na 600 m nadmorske višine in na težko dostopnem, zelo strmem terenu pod lokalno cesto.

 

Med čiščenjem odpadkov na območju Policijske uprave Murska Sobota so udeleženci akcije v Križevcih našli celo ročno bombo M75, v Vidoncih pa starejšo neeksplodirano granato, ki izvira iz II. svetovne vojne. Policisti so kraj zavarovali do prihoda pirotehnika, ki je obe nevarni najdbi odstranil.

Več o prizadevanjih policije za čistejše okolje tudi v sporočilih za javnost: Delo na področju ekološke kriminalitete med prednostnimi nalogami policije, Kandidati za policiste pomagali očistiti naravo in Prostovoljcem v akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! se bo pridružil tudi generalni direktor policije