Sorodne objave

 

Vse države članice schengenskega območja, tudi Slovenija, so 9. aprila 2013 prešle na schengenski informacijski sistem druge generacije - SIS II. Uvedba SIS II prinaša nekatere tehnične spremembe in nove funkcionalnosti, ki bodo odpravile določene omejitve in pomanjkljivosti sedanjega sistema.

SIS II bo tako nadomestil dosedanji SIS (1+), ki na schengenskem območju deluje že od leta 1995, Slovenija pa se je vanj vključila 1. septembra 2007. Ta velika elektronska baza podatkov o različnih razpisih za osebe in predmete se je v vseh letih svojega delovanja izkazala za zelo dobro in učinkovito orodje pri vzdrževanju varnosti na ozemljih držav članic, vendar pa je njegova tehnologija zaradi napredka na področju informacijske tehnologije sčasoma nekoliko zastarela (ni omogočala npr. naprednega iskanja po bazi podatkov). Posodobitev SIS je bila zato nujna.

SIS II posterNavzven oz. za državljane, ki bodo prečkali zunanjo schengensko mejo, zamenjava informacijskega sistema niti ne bo vidna. Za uporabnike, kot so nacionalne policije in druge institucije, ki imajo postopke s tujci, pa pomeni pomembno pridobitev. Novi sistem bo namreč uvedel nekaj tehničnih in uporabniških sprememb, zaradi katerih naj bi bil veliko fleksibilnejši in varnejši, z njim bo lažje upravljati, pričakujemo pa tudi večjo odzivnost sistema v primeru zadetkov.

Poleg novih kategorij podatkov, ki jih uvaja in jih prvotni sistem ne pozna (za kontejnerje, industrijsko opremo, letala, plovila in vrednostne papirje), bo omogočal tudi vnos biometričnih podatkov (s čimer se bo zmanjšala možnost za zlorabo identitete) in dodajanje prilog (evropskega naloga za prijetje in predajo, fotografij in prstnih odtisov) k razpisu. Na ta način bo moč hitreje priti do identifikacijskih podatkov o osebah, ki so iskane z evropskim nalogom za prijetje in predajo. Poleg tega se bodo na sistem lahko priključila nove države.

Med težko pričakovanimi novostmi, ki jih prinaša SIS II, pa je tudi povezovanje razpisov. Ko bo na primer razpisano iskanje osebe, ki je osumljena kaznivega dejanja ugrabitve otroka, bo sistem avtomatično povezal ta razpis z razpisom za pogrešanega ali ugrabljenega otroka in z razpisom za morebitno uporabljeno ukradeno vozilo.

To bo policiji in drugim organom pregona močno olajšalo iskanje osumljenca. In če bodo policisti, na primer, izsledili ukradeno vozilo, ki ga je uporabljal ugrabitelj, bodo lahko veliko hitreje začeli iskati tudi ugrabitelja in zbirati podatke o žrtvi, ne le o izsledenem vozilu, saj bodo imeli v informacijskem sistemu že takoj na voljo vse potrebne podatke.

Gradivo:

Kaj je schengenski informacijski sistem?

Za uspešno opravljanje mejne kontrole na zunanjih mejah v imenu vseh držav članic morajo imeti policija in nekatere druge državne institucije, ki opravljajo postopke s tujci, dostop do podatkov drugih držav o določenih posameznikih in predmetih. Gre za osebe, ki jim je vstop v schengensko območje prepovedan ali ki se iščejo zaradi odvzema prostosti ali izročitve, ter pogrešane osebe, pa tudi za ukradena vozila in dokumente, denar, orožje, označeni denar, ki izvira iz kaznivih dejanj, itd. Vsi ti podatki se zbirajo v schengenskem informacijskem sistemu. Več o SIS na spletnih straneh policije: