Sorodne objave

 

Policija v svojih preventivnih dejavnostih podpira številne aktivnosti za večjo varnost šibkejših in bolj ranljivih udeležencev v cestnem prometu, med katere spadajo tudi gluhi in naglušni.

V preteklem tednu je Avto moto zveza Slovenije v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije predstavila nadgradnjo svoje mobilne aplikacije, ki je prilagojena za uporabo slabo slišečih. V Policiji ocenjujemo, da je aplikacija zelo dober pripomoček za poenostavitev postopka klicanja v primeru prometne nesreče ali okvare vozila in bo v pomoč mnogim osebam s težavami sluha. Ob uporabi aplikacije za naročilo pomoči na cesti ni več potreben dolgotrajen telefonski razgovor, ker aplikacija podatke posreduje sama.

Po podatkih Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije je pri nas več kot 50.000 oseb naglušnih, okoli 2.000 pa gluhih in njihove potrebe po mobilnosti so enake, kot pri normalno slišečih. Nova možnost komunikacije bo osebam s težavami sluha pomagala pri lažjem premagovanju problematike, s katero se srečujejo vsakodnevno. Gluhi in naglušni vozniki so varni vozniki, ki so zaradi svojih omejitev še bolj pozorni na dogajanje na cestah oziroma v prometu okrog sebe. Predstavljena aplikacija nudi več kot le pomoč na cesti, omogoča namreč tudi enostaven dostop do cestnoprometnih informacij, uporabnik pa se na ta način izogne oteženi komunikaciji s slišečimi osebami.