V Centru za tujce je direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije dr. Robin Schweiger na dan spomina na mrtve, 1. novembra 2010, daroval mašo.

Ob tej priložnosti smo se spomnili vseh, ki so trenutno v Centru za tujce, z željo, da bi se njihova življenjska situacija čim prej rešile. Še posebej smo se spomnili vseh, ki so umrli na poti v boljše in varnejše razmere t. i. prvega sveta. Nihče dobro ne ve, koliko jih je umrlo. Vsak priseljenec, ki je prišel v Evropo preko Libije iz dežel Afriškega roga, pozna koga, ki je tragično preminil v puščavi ali v sredozemskem morju. Enako velja za vse, ki se želijo preko Mehike iz dežel Srednje in Južne Amerike prebiti v Severno Ameriko .

Masa v ct

 Maše sta se udeležili tujki iz Brazilije in Nigerije, ki v Centru za tujce čakata na vrnitev v svojo domovino.


Po besedah dr. Robina Schweigerja je problematika nezakonitega priseljevanja v Evropo čedalje bolj tudi v ospredju medijskega poročanja. Za zgled je navedel Witolda Szablowskega, novinarja poljskega dnevnika Gazeta Wyborcza, ki je oktobra letos prejel nagrado Evropskega parlamenta za pretresljivo reportažo z naslovom Danes bo spet naplavilo dve trupli. Ta problematika je dobro predstavljena tudi nekaterih filmih, denimo v ameriško-mehiškem filmu režiserja Caryja Jojija Fukunage z naslovom Sin nombre (Brez imena), ki je lani prejel veliko nagrad.