Sorodne objave

 

Ljubljanski kriminalisti so v teh dneh zaključili s prvim sklopom preiskovanja neupravičenih izplačil dodatka za pripravljenost na eni izmed ljubljanskih fakultet.

Podrobnosti je na današnji novinarski konferenci predstavil mag. Božidar Južnik, vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana.

Pojasnil je, da je bil v zvezi z neupravičenimi izplačili dodatka za pripravljenost na različnih ljubljanskih fakultetah v teh dneh zaključen prvi segment te preiskave, ki se je nanašal na eno izmed fakultet. Na Specializirano državno tožilstvo RS pa je bila posredovana kazenska ovadba zoper štiri fizične osebe, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve štirinajstih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

PULJ NK 04082016

Zvočni posnetek izjave mag. Božidarja Južnika (mp3) 


Izhodišče za preiskavo so predstavljale ugotovitve Inšpektorata za javni sektor, ki je v letu 2015 opravil nadzor nad različnimi fakultetami v Ljubljani. Policija je ugotovljene nepravilnosti obravnavala v smislu ugotavljanja, ali je bilo pri izplačevanju dodatka izvršeno tudi kakšno uradno pregonljivo kaznivo dejanje. 

Policija je v predkazenskem postopku, skladno z usmeritvami specializiranega državnega tožilstva, zbrala obvestila 67 oseb, opravila zaslišanja štirih osumljencev in pridobila obširno dokumentacijo.

Po proučitvi zbranih informacij so kriminalisti ugotovili, da je bilo na fakulteti v obdobju od 1. avgusta 2008 do 31. decembra 2015 iz naslova dodatka za stalno pripravljenost zaposlenim neupravičeno izplačanih za 858.168,55 evra sredstev.

Osnovna ugotovitev je bila, da je bil dodatek za pripravljenost vnaprej določenim zaposlenim obračunan in izplačan v nasprotju z določbami Zakona o javnih uslužbencih in Zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Na podlagi teh ugotovitev obstaja utemeljen sum, da so štiri osebe, ki so odločale ali omogočile izplačilo dodatka, izvršile več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Za kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

Mag. Južnik je še poudaril, da se preiskava nadaljuje in da bodo kriminalisti tudi v ostalih primerih izplačevanja dodatka za pripravljenost na drugih fakultetah preverili, ali je bilo pri tem izvršeno kaznivo dejanje.