Sorodne objave

Kam po pomoč? 8. marec 2023
 

Direktor Policijske uprave Novo mesto Franc Zorc in predsednica Belega obroča Slovenije Vlasta Nussdorfer sta 23. decembra 2011 v prostorih Policijske uprave Novo mesto odprla vrata prijazne sobe za razgovore z otroki, žrtvami kaznivih dejanj.

10

Na Policijski upravi Novo mesto so se letos odločili, da v predprazničnem času otrokom in mladostnikom, žrtvam kaznivih dejanj, vsaj nekoliko olajšajo trenutke, ko spregovorijo o zlorabah in doživetjih, ki jih ne bi smel poznati noben otrok.

29

Njihovemu vabilu in prošnji za pomoč pri opremljanju sobe se je odzvala Vlasta Nussdorfer, ustanoviteljica in predsednica Belega obroča – društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, gospa z dolgoletnimi tožilskimi izkušnjami, humanistka in pobudnica akcije Darujmo za življenje, pobudnica ustanovitve skladov Hipokrat, Plamen dobrote in Sklada Slovenka leta. V eni izmed svojih številnih knjig je zapisala: ''Zakaj otroci pogosto dobijo udarce, ki pripadajo njihovim staršem? Biti otrok namreč ne bi smelo biti boleče, a dogodki kažejo povsem drugačno podobo – zanemarjanje, surovo ravnanje, mučne dodelitve in predodelitve, nedopustno in neprimerno delo, lakota, prosjačenje ali celo prodaja otrok. Otroci si nasilja preprosto ne zaslužijo, še zlasti ne tistega, ki jim ga prizadenejo odrasli, celo oni, ki bi jih morali imeti najraje. Starši.''

30

Na dan odprtja, 23. decembra, so že dopoldan v avli PU Novo mesto odprli razstavo ilustracij dveh deklic – Špele in Urške Kajtna, ki sta pod mentorstvom Darje Kovačič iz Osnovne šole Šentjernej ilustrirali knjigo Mateje Petric, vodje posvetovalnice za učence in starše Novo mesto, z naslovom Starševstvo je lep, a odgovoren poklic. Mateja Petric je na odprtju spregovorila o knjigi in predstavila sodelovanje z mladima ilustratorkama. Njuna mama, akademska slikarka Mojca Lampe Kajtna, je s stenskimi poslikavami poskrbela, da je prijazna soba še bolj prijazna.

7

Direktor Policijske uprave Novo mesto je v nagovoru povedal, da se odprtja prijazne sobe ne bi mogli veseliti, "če gospa Vlasta Nussdorfer ne bi prepoznala njihovih iskrenih namenov in s svojimi društvom priskočila na pomoč pri skupnem projektu." Poudaril je še, da na policiji že več let namenjamo posebno pozornost nasilju v družini, nasilju nad otroki in nasilju nad ženskami. Policisti pa pri svojem delu dosledno upoštevajo ničelno toleranco do nasilja. ''Naša želja je, da skozi vrata prijazne sobe ne bi vstopil noben zlorabljen otrok, nobena žrtev kaznivega dejanja,'' je še dodal Zorc.

20

Na odprtju sta spregovorila tudi Vlasta Nussdorfer, ki je predstavila aktivnosti Belega obroča in njihova prizadevanja za odprtje še večjega števila prijaznih sob v Sloveniji. Anton Klančnik iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave je gostom in zaposlenim predstavil pomen prijaznejših prostorov, v katerih kriminalisti opravljajo razgovore z otroki, žrtvami kaznivih dejanj.

14

Zaposleni na PU Novo mesto so v ta namen zbirali igrače in del igrač podarili Območnemu združenju Rdečega križa Novo mesto. Direktor uprave je igrače v imenu vseh zaposlenih predal Barbari Ozimek, sekretarki OZRK Novo mesto, z željo, da z njimi v predprazničnih dneh obdarijo manj privilegirane otroke.

25

Program je povezovala Brigita Kozlevčar, policistka s Policijske postaje Novo mesto. V kulturnem programu je nastopila tudi mlada violončelistka Zala Vidic, pevski zborček glasbene šole Marjana Kozine pod vodstvom Petre Slak in deklice iz novomeškega športnega studia, ki so se predstavile s plesnim fitnes programom zumbatomic.


Preberite tudi: