Sorodne objave

 

Dan spomina na mrtve je tesno povezan tudi z osamosvojitvenimi aktivnostmi policije in teritorialne obrambe v letu 1991. Tudi na Koroškem ga vsako leto zato še posebej obeležimo in se policistom, ki so padli v takratnih spopadih, poklonimo s polaganjem vencev.

V oboroženem spopadu s pripadniki Jugoslovanske armade (JA) sta na mejnem prehodu Holmec izgubila življenje rezervna miličnika Postaje milice Slovenj Gradec Željko Ernoić in Bojan Štumberger, na ožjem območju barikade kolone JA v Dravogradu pa je izgubil življenje takratni pripadnik Teritorialne obrambe Vincenc Repnik. V dneh osamosvojitvene vojne na Koroškem je življenje izgubil tudi Marijan Dobelšek, takratni inšpektor milice na Upravi za notranje zadeve Slovenj Gradec.

V njihov spomin so župan Matjaž Zanoškar ter podžupana Jurij Šumečnik in Darko Kašnik iz Mestne občine Slovenj Gradec, direktor Policijske uprave Slovenj Gradec dr. Jurij Ferme,  predsednik PVD Sever za Koroško Vinko Mlinšek,komandir Policijske postaje Slovenj Gradec Iztok Mori ter delegaciji Zveze vojnih veteranov Mislinjske doline in Slovenske vojske 30. oktobra 2009 položili vence in prižgali svečke k spomeniku v parku miru v Slovenj Gradcu.

IMG 7037

Praporščaki in pripadniki veteranskih organizacij pri spomeniku padlim na Koroškem v osamosvojitveni vojni za Slovenijo

IMG 7040

Matjaž Zanoškar, župan Mestne občine Slovenj Gradec, ter podžupana Jurij Šumečnik in Darko Kašnik pri polaganju vencev

IMG 7045

Venec so položili tudi predstavniki Policijske uprave Slovenj Gradec in Policijsko-veteranskega društva Sever za Koroško

IMG 7049

Predstavnik Zveze vojnih veteranov Mislinjske doline

IMG 7053

Svečani pozdrav pripadnikov Slovenske vojske


Skupno polaganje vencev padlim v osamosvojitveni vojni za Slovenijo poudarja pomen enotnosti lokalnih skupnosti in veteranskih organizacij na Koroškem, v letošnjem letu pa se je polaganju vencev pridružila tudi delegacija Slovenske vojske, kar daje komemoraciji še dodaten pomen.