Sorodne objave

 

Med 26. in 30. marcem 2007 je v Sloveniji potekalo enomesečno usposabljanje policistov, ki varujejo zunanje meje Evropske unije. Pod okriljem Evropske agencije za upravljanje in operativno sodelovanje na zunanjih mejah držav članic Evropske unije (Frontex) je usposabljanje potekalo tudi v Nemčiji, Litvi in na Madžarskem. Udeležilo se ga je 15 policistov iz različnih držav članic, med katerimi je bil tudi Aleš Stupar iz Policijske postaje Koper.

frontex01 parlament

Udeleženci usposabljanja pred parlamentom


Namen usposabljanja je bil predvsem izmenjava in pridobitev praktičnih izkušenj pri varovanju zunanje (kopenske in morske) meje Evropske unije ter policijskem sodelovanju.


frontex04 PPBrezicefrontex03 Piran

Obisk na zeleni meji območju Policijske postaje Brežice in na morski meji na območju pomorskega mejnega prehoda Piran


Med usposabljanjem v Sloveniji so udeleženci obiskali Policijsko akademijo v Tacnu, Center za policijsko sodelovanje v Vratih-Megvarjah (v Avstriji), Postajo mejne policije Dobova, Postajo mejne policije Obrežje, Policijsko postajo Brežice, Postajo pomorske policije Koper, Policijsko postajo Piran, Center za tujce in Azilni dom, kjer so jim bili predstavljeni delo slovenske policije pri varovanju zunanje meje in oblike policijskega sodelovanja.


frontex06 PMPDobova frontex02 PMPObrezje

Obisk na postajah mejne policije Dobova in Obrežje


frontex05  CenterZaTujce

Obisk Centra za tujce


Zaključne slovesnosti in podelitve potrdil o udeležbi so se udeležili: predstavnika agencije Frontex Reinhard Lintner, vodja Enote za usposabljanje pri tej agenciji, in Reiner Brenner, glavni koordinator za pripravo in izvedbo usposabljanja, ter predstavnika Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Marko Gašperlin, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, in Danijel Lorbek, vodja Sektorja mejne policije v tej upravi.


frontex07 slovesnost

Predstavniki agencije Frontex in slovenske policije na zaključni slovesnosti


frontex08 slovesnost

Udeleženci na zaključni slovesnosti

 

Foto: Policija