Sorodne objave

Frontex 18. april 2019
 

Generalnega direktorja policije Janka Gorška je danes, 31. januarja 2012, obiskal izvršni direktor agencije Frontex Ilkk Laitinen.

IMG 9925

 Slovensko delegacijo so sestavljali še svetovalec generalnega direktorja policije za mednarodno sodelovanje Robert Furman, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin in vodja Sektorja mejne policije v UUP Melita Močnik, delegacijo agencije pa Klaus Rösler, vodja Sektorja za operacije, in Maija Laukka, asistentka izvršnega direktorja.

 

Goršek in Laitinen sta se skupaj z delegacijama pogovarjala o problematiki ilegalnih migracij, kjer smo lani po več letih upadanja zabeležili rahel porast in spremembo v strukturi ilegalnih migrantov. Razgovor je tekel tudi o prihajajoči redni schengenski evalvaciji, ki bo letos potekala najprej na zračnih, nato na morskih, drugo leto pa na kopenskih mejah in na katero se že nekaj časa aktivno pripravljamo. Slovenska stran je predstavila tudi strateška izhodišča slovenske policije pri izvajanju skladnega upravljanja meja. Sodelovanje slovenske policije pri razvoju in delu agencije Frontex (Evropske agencije za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah držav članic EU) je sicer zelo intezivno, in sicer že od samih zametkov agencije dalje.

V nadaljevanju si je delegacija Frontexa ogledala tudi delo slovenskih policistov na mejnem prehodu Obrežje in Specializirane enote za nadzor državne meje.