Sorodne objave

 

Pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin je 15. februarja začel opravljati dvoletni mandat namestnika predsednika Upravnega odbora agencije Frontex.

IMG 0190

Janko Goršek je danes sprejel Marka Gašperlina, ki je 15. februarja postal namestnik predsednika Upravnega odbora agencije Frontex (Evropske agencije za upravljanje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah držav članic Evropske unije).

 

Predsednika Upravnega odbora (trenutno mu predseduje predstavnik Avstrije v odboru, maja letos pa ga bo nasledil nemški član) in namestnika izvoli Upravni odbor izmed svojih članov.

Upravni odbor agencije, katerega član je Gašperlin od samega začetka delovanja agencije maja 2005, ima številne zadolžitve pri upravljanju agencije EU, ki koordinira skupne operacije na zunanjih mejah EU, izdeluje analize tveganj pri nadzoru meje in nedovoljenih migracijah, pripravlja skupne standarde usposabljanja mejnih policij in izvaja usposabljanja, zagotavlja pomoč pri skupnih operacijah vračanj tujcev iz držav članic itd. Letni proračun agencije s sedežem v Varšavi na Poljskem v zadnjih letih presega 80 milijonov evrov in zaposluje preko 300 sodelavcev iz različnih držav, tudi Slovenije.

Slovenska policija, predvsem mejna policija, zelo aktivno sodeluje pri aktivnostih agencije, tako z napotitvijo policistov v skupne operacije in druge aktivnosti na zunanjih mejah EU v druge države kot tudi z gostitvijo tujih kolegov na naših mejnih prehodih in sodelovanjem v  številnih drugih aktivnostih v organizaciji agencije.

Marka Gašperlina je ob uradnem imenovanju sprejel tudi generalni direktor policije Janko Goršek in mu čestital za novo funkcijo.