Sorodne objave

 

Z vstopom Slovenije v schengensko območje, predvsem pa v zadnjih letih, smo na počivališčih avtocestnega križa na relaciji med Italijo in Madžarsko ter Avstrijo in Hrvaško zaznali povečano število tatvin različnih predmetov iz vozil, goriva, gum, tovora itd. V policiji zato ponovno opozarjamo na povečano previdnost!

IMG 0613

Zvočni posnetek izjave Aleša Kegljeviča (mp3) 

Novinarska vprašanja in odgovori (mp3) 


Kot je na novinarski konferenci poudaril Aleš Kegljevič, predstavnik Uprave kriminalistične policije v Generalni policijski upravi, storilci na območju slovenskega avtocestnega križa in v njegovi neposredni okolici na različne načine izvršujejo tatvine in drzne tatvine. "Na počivališčih na različne načine zavedejo oškodovance, pritegnejo njihovo pozornost, medtem pa sostorilci iz vozila odtujijo vrednejše predmete, kot so torbice, telefoni, denarnice itd. Še vedno se pojavljajo primeri, ko poskušajo tujci na avtocestnih počivališčih pritegniti pozornost drugih udeležencev v prometu in jim prodati lažno blago, ponaredke (lažen zlat nakit iz medenine) ali pa omenjeno situacijo izkoristijo za to, da iz vozil odtujijo predmete, kot so torbice, denarnice, prenosni telefoni ipd. Prav tako poznamo primere, ko storilci na počivališču ali na bencinskem servisu preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanec nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavi zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njim in mu ponudijo pomoč, izvršijo tatvino iz vozila. Ponoči pa storilci pogosto izkoristijo odsotnost voznikov osebnih ali tovornih vozil tako, da vlomijo v vozila in kabine tovornih vozil in iz njih odtujijo različne predmete. Nekatera kazniva dejanja pa so bila izvršena, medtem ko so vozniki počivali v svojih vozilih. Običajno navedena kazniva dejanja izvršuje več storilcev hkrati, njihove naloge pa so pri tem deljene. Pogosto tovrstna kazniva dejanja izvršujejo tuji državljani različnih narodnosti. Kot žrtve kaznivih dejanj se pojavljajo tako državljani Slovenije kot tudi tujci, ki potujejo skozi Slovenijo," je še dodal Kegljevič.

Policija zato svetuje voznikom in potnikom, naj pri postankih na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirajo svoje vozilo in predmete v njem. Svetujemo jim, naj vozilo, če se oddaljijo od njega, zaklenejo, vrednejših predmetov, kot so prenosni računalniki, denarnice in telefoni, pa ne puščajo na vidnih mestih v vozilu. Če jih poskušajo neznane osebe zaustaviti med vožnjo po avtocesti pa, že zaradi prometne varnosti, takšno zaustavljanje močno odsvetujemo.

 

Problematika premoženjskih kaznivih dejanj na avtocestah in počivališčih je v državah Evropske unije večja kot v Sloveniji. Zato velja, da moramo biti v tujini še toliko bolj pozorni na morebitne primere, ko poskušajo neznanci na avtocestah, predvsem na počivališčih, z nami navezati stik. Ko smo v tujini, je predvsem priporočljivo, da v eni torbi ali denarnici ne nosimo skupaj vseh osebnih dokumentov in denarja, saj lahko v priemru tatvine izgubimo vse dokumente in denar. Vozil ni priporočljivo parkirati na oddaljenih mestih večjih počivališč. Bolje je parkirati na osvetljenih delih počivališč, ki so pogosto tudi nadzorovani z videokamerami. Predvsem pa priporočamo uporabo urejenih varovanih počivališč. Vsa ostala opozorila so enaka kot tista, ki veljajo za območje Slovenije.

IMG 0637

Če v tujini postanemo žrtev kaznivega dejanja, moramo o kaznivem dejanju čim hitreje obvestiti pristojno policijo ter ji posredovati čim več podatkov o storilcih, vozilu in smeri bega storilcev. Če v tujini ostanemo brez dokumentov in finančnih sredstev, se lahko za pomoč obrnemo na slovensko diplomatsko predstavništvo v državi, kjer smo bili oškodovani.

Vse udeležence v prometu pozivamo, naj v primeru, ko na počivališčih ali avtocesti opazijo sumljive osebe, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč ali da jo želijo nuditi, to nemudoma sporočijo policiji na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno telefonsko številko 080 1200.