Generalni direktor policije Stanislav Veniger in minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant sta skupaj s policijskim vikarjem Janezom Novakom danes, 18. decembra 2013, na Generalni policijski upravi sprejela plamen luči miru iz Betlehema.

IMG 0946

Policijski vikar Janez Novak je prevzel plamen betlehemske luči in gostom izrazil dobrodošlico ter jim zaželel vse dobro v letu, ki prihaja.


Plamen luči miru so prinesli predstavniki Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Zveze tabornikov Slovenije, Zveze bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov in Slovenske zamejske skavtske organizacije.

IMG 0941

Luč miru iz Betlehema je tradicionalna decembrska akcija, ki v sebi nosi sporočilo miru, medsebojne povezanosti, strpnosti in sodelovanja med ljudmi. Letos je v Sloveniji že triindvajsetič zapored, tokrat pod geslom Poglej drugače. Plamen bo do božičnega večera prepotoval celo Slovenijo.

Letošnja poslanica plamena luči miru

Če si daleč od mene, če me gledaš z razdalje, zviška ali brezbrižno, mi ne moreš gledati v oči. Nočem, da se zapiraš vase, nočem, da si moj brezčutni opazovalec. Želim, da se mi približaš, me pogledaš, kajti samo tako me boš srečal in razumel. Samo tako boš videl, kdo in kakšen sem. Samo če prideš k meni, če snameš masko z obraza, me lahko prav vidiš. Tako bom zate postal luč. Moja luč bo svetila tudi tebi, saj naju strah, sovraštvo, nerazumevanje in zamere ne bodo več ločevale. Najin pogled bo drugačen, ker se bova poznala in se gledala takšna, kot sva.

Odpri oči. Razumi. Sprejmi. Poglej drugače.


Projekt se je začel leta 1986 v Avstriji. Pobudnik akcije želi, da bi na božični večer luč miru iz Betlehema gorela v čim več družinah v vseh evropskih državah in jim prinašala mir.

IMG 0968