Sorodne objave

 

Policijsko upravo Koper so 9. marca 2018 obiskali ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, državni sekretar Boštjan Šefic in v. d. generalnega direktorja policije Simon Velički.

Pred sedežem koprske policijske uprave jih je sprejel direktor Danimir Rebec, skupaj z najožjimi sodelavci, vodjo Sektorja uniformirane policije Tomažem Čehovinom, vodjo Sektorja kriminalistične policije Deanom Juričem in vodjo Službe za operativno podporo Markom Kastelicem.

1 sprejemministricenaPUKoper

Gostje so si najprej ogledali upravno zgradbo, nato pa so jim vodje enot predstavili trenutno problematiko na svojih področjih, med drugim tudi pomanjkanje kadrov in prostorsko stisko, s katero se soočajo, saj se že nekaj let govori o novi stavbi, v kateri bi lahko organizacijsko veliko bolj učinkovito delovale vse službe koprske policijske uprave. Sicer pa je stanje na Obali ugodno, tako na področju kriminalitete kot tudi na področju prometa in javnega reda in miru. Trenutno najbolj izstopa povečanje ilegalnih migracij, a je že vrsto let sodelovanje z varnostnimi organi sosednjih držav odlično.

2 sprejempridirektorju

Ministrica si je nato s sodelavci ogledala Postajo pomorske policije, tam jih je sprejel komandir Mauro Rihter. Predstavil je delo svoje enote in tudi težave, predvsem po sprejetju arbitražnega sporazuma. Na sedežu enote je vzpostavljen center za nadzor morske meje, ki je od leta 2015 opremljen z radarskima sistemoma in video-nadzornima kamerama.

3 PPoPPolicisti naloge opravljajo na 3 mednarodnih pomorskih mejnih prehodih in naloge, povezane z varovanjem državne meje na morju, s policijskimi patruljnimi čolni. Pri tem uporabljajo 5 plovil, in sicer najstarejše P-111, P-66, novi plovili P-08 in P-16 ter odprti gumenjak P-88. Plovila, razen P-88, so opremljena s sodobno navigacijsko opremo in radarskimi sistemi, novi plovili P-08 in P-16 pa poleg te opreme še z dnevno in nočno kamero.

4 obisk PPoP Tudi komandir Policijske postaje Piran Aleš Kordič je gostom predstavil svojo postajo. Razkazal jim je prostore in ministrica je pokazal veliko zanimanje za njihovo delo, predvsem v času turistične sezone. Občina Piran je namreč glede na strateško in tranzitno lego turistično najbolj razvita občina v Sloveniji, gostota prebivalstva in s tem obseg varnostnih dogodkov se zelo poveča v času poletne turistične sezone, med 20. junijem in 20. septembrom. Kljub temu pa se število zaposlenih policistov na PP Piran iz leta v leto zmanjšuje. Objekt policijske postaje je bil zgrajen leta 2007, je sicer med novejšimi, vendar velik in zato z vidika vzdrževanja izredno zahteven.

5 sprejemnaPPiran

6-PP Piran 7-ogled PP Piran

Vodstvo ministrstva in policije je na koncu obiskalo Postajo prometne policije Koper. Komandir postaje Mitja Palčič je obiskovalcem razkazal vozila in opremo, ki jo uporabljajo prometniki, popeljal jih je po prostorih postaje in povabili k ogledu memoriala, ki so ga sami postavili v avli v spomin na ubitega policista, njihovega kolega, Iva Žnidarčiča, in na pred kratkih umrlo sodelavko.

9 PPPKopersrejem1

PPP memorial PPP memoria GDP

Komandir je poudaril učinkovito in kvalitetno delo svojih policistov, ki se kaže v ugodnem stanju na področju varnosti cestnega prometa, čeprav so policisti PPP Koper še posebej obremenjeni pri izvajanju nalog na cestah, v času poletne turistične sezone, in pozimi, v ekstremno nizkih temperaturah in burji. Izpostavil je tudi množično prometno nesrečo, ki se je pripetila januarja 2016 na Golem vrhu pri Razdrtem, v kateri je bilo udeleženih prek 50 vozil, in v kateri so umrle 4 osebe, več kot 30 udeležencev pa je bilo telesno poškodovanih. Obravnava te prometne nesreče je bila izredno zahtevna.

10 PPP Koper predstavitev

11-PPPKoperpolicisti 12-PPPKoperradar

Pogovori so potekali v sproščenem vzdušju. Vodstvo je pokazalo pripravljenost za pomoč pri reševanju nekaterih težav, s katerimi se soočajo posamezne enote in njihovi vodje na koprskem območju, saj so komandirji vodstvu predstavili ne le težave, ki jih pestijo, temveč so pri tem predlagali tudi možne rešitve. Nekaj pozitivnih rešitev so že izvedli.

13 PolicistizGDP