Sorodne objave

 

V Policijski akademiji v Tacnu v Ljubljani je v danes, 6. novembra 2020, zapriseglo 20 policistk in policistov nadzornikov državne meje.

Novi sodelavci in sodelavke policije so slovesno zaprisegli pred v. d. generalnega direktorja policije Andrejem Juričem, ki jih je ob tej priložnosti tudi nagovoril. Spomnil jih je, da je danes zanje pomemben dan ter da so si izbrali sicer zelo zahteven, a hkrati nadvse lep poklic. Nato se je osredotočil na 'specialnost' tega poklica ter na to, da je varovanje državne meje »že nekaj časa ena od prioritet in eden največjih varnostnih izzivov slovenske policije. Ta izziv ni majhen, saj je pri nadzoru meja enako pomemben tudi humanitarni vidik nezakonitih migracij. Pa vendar smo pri upravljanju schengenske meje uspešni, kar nam priznava tudi tujina.«

Dodal je, da zaradi povečanih migracij, ki so zaradi slabših ekonomskih in družbeno-političnih razmer v svetu čedalje večje, ni moč pričakovati, da bi nam na tem področju kaj kmalu zmanjkalo dela: »Delo mejne policije, katere del ste sedaj tudi vi, se je tako znašlo pod drobnogledom domače in svetovne javnosti. V vas strmijo oči tako kolegov, ki vas na terenu že težko pričakujejo. Pozorno pa vas spremlja tudi celotna slovenska in evropska javnost. Vaša naloga je namreč učinkovito varovati državno mejo, ki pa je hkrati tudi zunanja schengenska meja.« Opomnil jih je, da bo njihova naloga iskati ravnovesje med zagotavljanjem varnosti v domovini in zagotavljanjem varnosti ljudem, ki v želji po miru in boljšem življenju bežijo s kritičnih območij.

V. d. generalnega direktorja policije jih je ob začetku njihove poklicne poti še enkrat spomnil, da naj z močjo policijskih pooblastil vedno ravnajo zakonito in strokovno ter da naj jih poleg zakonskih določb in navodil stroke vodijo tudi etična načela. Morebitne napake policistov javnost namreč presoja strožje od napak drugih. »Ne pozabite, da ste v službi ljudi. Zato bodite tudi strpni, vljudni in imejte čut za sočloveka. Že res, da je policija represiven organ, a je tudi tista institucija, v kateri ljudje iščejo in najdejo ter dobijo pomoč.« Jurič jim je čestitam za opravljeno usposabljanje ter jim zaželel, da bi svoje delo opravljali ne le strokovno, pač pa tudi srčno in z velikim veseljem ter da bi s ponosom nosili modro uniformo.

20201106 101129 zm

Zbrane je nagovoril tudi pomočnik ravnatelja Višje policijske šole Damijan Hvasti, ki je dejal, da je namen celotnega pedagoškega kadra policije usposobiti kandidatke in kandidate za policiste tako, da bodo kos zahtevnim varnostnim nalogam in da bodo svoje delo opravljali v duhu poslanstva te naše organizacije. Omenil je tudi spremembe v družbi zadnjega pol leta, zaradi česar je bil program prilagojeno podaljšan; nadaljeval je: »V tem času ste spoznali, da je policija organizacija, odvisna od znanja, talentov in spretnosti svojih zaposlenih. Oborožili smo vas z znanjem, ki pa ga morate nenehno bogatiti, saj boste le tako kos vsem izzivom, ki vas čakajo pri opravljanju del in nalog policista.

V času praktičnega usposabljanja in usposabljanja z delom, ste si na policijskih postajah utrdili teoretično znanje s praktičnimi izkušnjami. Tudi zaradi tega si, brez pomoči kolegov iz policijskih enot, kvalitetnega usposabljanja ne moremo predstavljati.

Inštruktorji so v svojem poročilu zapisali, da ste delovali složno, motivirano in pripadno policijski dejavnosti, razumeli smisel skupinskega dela, saj ste kot skupina delovali homogeno. Ob vaši vnemi in zrelosti pri opravljanju nalog, smo se učili tudi mi, ob pridobivanju znanja pa ste stkali vezi, brez katerih ne zmoremo našega dela.« Ob koncu jim je zaželel prisrčno dobrodošlico v veliki modri družini.

20201106 100226 zm

Skupina novih policistov nadzornikov državne meje, med njimi je šest policistk, se bo tako v naslednjih dneh pridružila kolegom na terenu, ki že varujejo schengensko mejo. In sicer jih je 7 razporejenih na Policijsko upravo Koper, 5 na Policijsko upravo Maribor, 4 na Policijsko upravo Novo mesto in po 2 na policijski upravi Celje in Ljubljana.

Slovesnosti je prisostvoval še direktor Policijske akademije Danijel Žibret.

 

Clipboard01