Izšla je že druga letošnja številka revije Varnost, v kateri boste ponovno našli pester nabor vsebin.

varnost 2 2018V ospredju vam tokrat prek konkretnih izkušenj posameznih policistov predstavljamo intervencijsko vožnjo. Policiste namreč na nujni vožnji spremljajo adrenalin, hitrost in stres. Vse to so seveda dejavniki, ki povečujejo tveganje za nesrečo, zato je intervencijska vožnja med najzahtevnejšimi vozniškimi preizkušnjami in od policistov zahteva posebno zbranost, izkušnje in veliko znanja.

V prispevku Leto pozitivnih premikov povzemamo rezultate našega dela v lanskem letu, aktualna pa je tudi tema pranja denarja, ki se ji z vidika preprečevanja, odkrivanja in pregona obširneje posvečamo na kar petih straneh.

V strokovnem prispevku pišemo o reševanju konfliktnih situacij, ki so neizogibno prisotne povsod, tudi med zaposlenimi v policiji, a so poleg potencialne razdiralnosti zagotovo tudi priložnost za osebno in organizacijsko rast. Kako torej čim bolj konstruktivno razrešiti konflikt in iz njega potegniti kar največ?

Objavljamo koristne preventivne nasvete za motoriste in nekaj vtisov z enkratnega koncerta ob letošnji 70-letnici Policijskega orkestra v Cankarjevem domu. Predstavljamo tudi najnovejšo pridobitev Policijske akademije. Prenovljen in sodoben zunanji vadbeni poligon bo nepogrešljiv pri krepitvi telesne pripravljenosti kandidatov za policiste in policistov.

Poleg tega boste izvedeli, da policijski strokovnjaki redno sodelujejo tudi pri usposabljanju naravovarstvenih nadzornikov, zadolženih za varovanje naravnih parkov in rezervatov. Jeseni se bo v Gotenici začela usposabljati že čerta generacija teh nadzornikov, ki sicer sodijo pod okrilje Ministrstva za okolje in prostor.

Slovenska policija že tretje leto vsak mesec napotuje ekipe svojih policistov, da gredo zaradi povečanih migracij pomagat pri nadzoru makedonsko-grške in srbsko-bolgarske meje. V tokratni Varnosti si lahko preberete, kakšne so izkušnje 13 policistov, ki so bili do sedaj napoteni na delo v Makedonijo in Srbijo.

V rubriki Prosti čas objavljamo odličen intervju s policistko Sergejo Kos, ki blesti v slovenski ženski futsal reprezentanci. Od nedavnih športnih dogodkov v policiji poročamo o dveh: Štengijadi in Policijskih igrah, skupaj z letnim preizkusom usposobljenosti policistov, kjer je zmagovalni pokal ponovno v rokah Uprave za policijske specialnosti.

Za zbiratelje in vse ostale, ki jih zanima zgodovina, pa bo zagotovo nadvse zanimiv članek o veliki zbirki najrazličnejših vojaških in civilnih uniform, ki so jo pred kratkim razstavili v Pokrajinskem muzeju Maribor.

Revija je dostopna na spletni strani policije in v arhivu revij notranjega ministrstva, v interaktivni obliki pa jo lahko berete na spletni strani: https://issuu.com/slovene_police/docs/varnost2_953be7f22ec630


Želimo vam prijetno branje!