V središču Nove Gorice je včeraj 22. septembra 2010, potekal osrednji in hkrati zaključni del Evropskega tedna mobilnosti, ki so ga spremljale številne aktivnosti, namenjene vzpodbujanju javnosti k mobilnosti brez uporabe motornih vozil in k zdravemu načinu življenja. Ob t. i. dnevu brez avtomobila smo se prizadevanjem različnih ustanov pridružili tudi policisti Policijske postaje Nova Gorica.

policistka

Policistka in policist kolesar iz novogoriške policijske postaje sta obiskovalce na prireditvenem prostoru seznanjala s preventivnimi nasveti za varno vožnjo s kolesom, jim delila različne zloženke in drugo gradivo s preventivno vsebino.

policistkolesar1

Akcija je po vsej Evropi namenjena predvsem prebivalcem mest, kjer promet najbolj obremenjuje okolje s hrupom in škodljivimi izpusti. Zato je vsako večje mesto pripravilo številne dogodke in ukrepe za zmanjšanje uporabe osebnega avtomobila.

foto8

Letošnja osrednja tema Evropskega tedna mobilnosti je Potuj pametneje, živi bolje in poteka v 31 slovenskih občinah. Številna mesta in kraji so zato včeraj zaprli del svojih ulic za avtomobile in izvedli različne ukrepe za trajnostno mobilnost z namenom spodbuditi večjo telesno dejavnost, odpravljati čezmerno telesno težo in debelost, večati kakovost življenja v mestih, zmanjševati onesnaženost zraka, blažiti podnebne spremembe, zmanjšati hrup, število prometnih nesreč in zastojev ter povečati prostor, namenjen srečevanju ljudi, ne pa vožnji z motornimi vozili. Za pot v službo in domov ter na sestanke zato uporabljajmo raje okoljsko bolj sprejemljive načine prevoza oz. premikanja: peš, s kolesom in javnimi prevoznimi sredstvi.