Sorodne objave

 

Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik je danes, 21. februarja 2020, predstavil okoliščine in ugotovitve preiskave eksplozije v naselju Brezje, v kateri sta bili 14. februarja 2020 poškodovani dve osebi. Pri ogledu kraja eksplozije so sodelovali tudi bombni tehniki iz Oddelka za protibombno zaščito Specialne enote policije. Matevž Gladek, policijski inšpektor v Oddelku za protibombno zaščito, je predstavil delo oddelka in ukrepanje v primerih najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Franec Božičnik je pojasnil, da so policisti OKC PU Novo mesto 14. februarja 2020 nekaj pred 13. uro prejeli obvestilo o eksploziji v naselju Brezje v okolici Novega mesta. Na kraj eksplozije so bili takoj napoteni policisti PP Novo mesto, ki so kraj zavarovali in zbrali prva obvestila. Še pred prihodom policistov so stanovalci naselja dve poškodovani osebi pripeljali na PP Novo mesto, od tam pa so jih policisti pospremili do urgentnega centra Splošne Bolnišnice Novo mesto, kjer je bila poškodovanima nudena pomoč.

IMG 7417

Moška, stara 53 in 15 let, razstavljala najdeni ročni bombi, mlajšemu jo je razneslo

Ogled in preiskavo eksplozije je prevzela komisija Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, pri ogledu sta sodelovala bombna tehnika Oddelka za protibom

bno zaščito Specialne enote policije, ogleda pa se je udeležila tudi dežurna državna tožilka. Na podlagi zbranih obvestil in na podlagi izsledkov ogleda kraja eksplozije je bilo ugotovljeno, da sta moška, stara 53 in 15 let, v do sedaj še neugotovljenem času pridobila ročni bombi italijanske proizvodnje (t. i. paradajzarici), ki izvirata iz obdobja druge svetovne vojne. Kritičnega dne sta pričela z razstavljanjem bomb. Ugotovljeno je, da sta moška, gre za očeta in sina, pričela razstavljati vsak po eno ročno bombo. Glede na najdene in zavarovane sledi sklepamo, da je 53-letni moški bombo razstavil, medtem ko je bomb, ki jo je razstavljal mlajši, eksplodirala. 53-letni moški je pri eksploziji dobil več površinskih ran po trebuhu, gre za lahke telesne poškodbe, 15-letnik pa je utrpel hude telesne poškodbe. Na desni roki so mu zaradi hudih poškodb v bolnišnici amputirali štiri prste, na levi roki je bila izvedena delna amputacija palca, ima opekline rok, stegen, glave in dihal ter poškodovani obe očesi.

IMG 0056

V sklopu ogleda je bil opravljen ogled ožje in širše okolice z namenom najdbe morebitnih drugih eksplozivnih sredstev, vendar med preiskavo terena drugih nevarnih predmetov policisti niso našli. Bombna tehnika Specialne enote sta eksplozivni del najdene razstavljene in neeksplodirane bombe uničila na kraju.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto nadaljujejo z zbiranjem obvestil in z ukrepi v predkazenskem postopku. Obravnavajo pa okoliščine kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva in povzročitve splošne nevarnosti, saj sta z eksplozijo povzročila nevarnost za življenje ljudi.

IMG 0012

Ob klicu se je odzvala tudi Specialna enota, neeksplodirano bombo so bombni tehniki uničili na kraju

Oddelek za protibombno zaščito v Specialni enoti policije opravlja naloge na področjih operativnega interventnega in neposrednega izvajanja nalog protibombne zaščite, pirotehničnih in protibombnih pregledov ter bombnih preiskav, hrambe in skladiščenja zaseženih eksplozivnih sredstev in snovi ter njihovega strokovnega uničevanja.

Matevž Gladek, policijski inšpektor v Oddelku za protibombno zaščito, je na izjavi za javnost predstavil delo bombnih tehnikov in ukrepe, ki jiz izvedejo v tovrstnih primerih. V letu 2019 so bombni tehniki posredovali v 123 primerih v povezavi z eksplozivnimi snovmi, in sicer je šlo poleg eksplozij tudi za ukrepanja v primeru najdenih sumljivih predmetov, prevzeme eksplozivnih sredstev, hišne preiskave in asistence drugim službam. Od tega je bilo 66 interventnih izvozov, kjer je bilo potrebno urgentno posredovanje za zavarovanje življenja in premoženja ljudi.

IMG 7431

Strokovnjaki Oddelka za protibombno zaščito izvajajo tudi preventivne aktivnosti, usposabljajo policiste in druge državne organe. Pri svojem delu se najpogosteje srečujejo z vojaškimi eksplozivnimi sredstvi, tako novejšimi kot tudi z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS), ki so posledica vojnih delovanj, eksplozivi, pirotehničnimi sredstvi in tudi doma izdelanimi eksplozivi in improviziranimi napravami.

Žal niso redki primeri, ko najditelj neeksplodirano ubojno sredstvo pobere in odnese s kraja najdbe. Nevarne predmete posamezniki poskušajo tudi razstavljati, kar pa ima lahko za posledico hude telesne poškodbe ali celo smrt. Ob petkovi eksploziji v Brezju je bilo poleg znanih posledic ogroženo tudi življenje drugih ljudi, ki so bili v bližini, v nevarnosti pa so bili tudi policisti, ki so prvih prihiteli na pomoč.

Policisti so bombne tehnike o najdbi takoj obvestili, ti pa so jim svetovali, da se vse osebe umaknejo na varno razdaljo, saj je še vedno obstajala nevarnost eksplozije. Tehniki so po prihodu neeksplodirano bombo uničili na kraju.

Po vsej Sloveniji še veliko ostankov neeksplodiranih ubojnih sredstev

Na celotnem ozemlju Slovenije je še veliko ostankov neeksplodiranih ubojnih sredstev, predvsem iz časa prve in druge svetovne vojne. Pogosto gre za različne ročne bombe, protipehotne in protioklepne mine, letalske bombe, strelivo idr. Na območju PU Novo mesto so v letu 2019 občani policiste v 32 primerih obvestili o najdbi neeksplodiranih ubojnih sredstev. Zavarovanih in uničenih je bilo 13 min, 11 granat, šest bomb, dve letalski bombi in 19 nabojev. Večino neeksplodiranih ubojnih sredstev občani in gradbeni delavci odkrijejo pri izvajanju zemeljskih del.

Kako ravnamo, če najdemo neeksplodirano ubojno sredstvo ali podoben sumljiv predmet

Neeksplodirana ubojna sredstva so izredno nevarna, zato znova opozarjamo, da ljudje ob vsaki najdbi neeksplodiranega ubojnega sredstva ravnajo skrajno previdno. Nikakor naj se teh predmetov ne dotikajo, jih ne poskušajo razstavljati ali kakorkoli premikati. Takoj naj se umaknejo od mesta najdbe, poskrbijo, da tudi druge osebe ne bodo imele dostopa do nevarnega predmeta in o najdbi obvestijo regijski center za obveščanje na številko 112 ali policiste na številko 113. Usposobljeni in izkušeni strokovnjaki bodo poskrbeli za varno odstranitev in uničenje neeksplodiranega ubojnega sredstva.

Predvsem je pomembno, da:

  • se ne ustrašimo, ostanemo prisebni in ne povzročamo panike. Od navzočih zahtevamo, da se mirno umaknejo z nevarnega območja;
  • preprečimo dostop do predmeta, in sicer tako, da zavarujemo kraj najdbe in postavimo opozorilni napis ali kako drugače opozorimo na nevarnost;
  • otrokom onemogočimo dostop do kraja najdbe;
  • se predmeta ne dotikamo, ga ne prestavljamo ali razstavljamo. Že najmanjša količina eksploziva lahko povzroči hujšo telesno poškodbo ali celo smrt;
  • kraj, kjer je nevaren predmet, zapustimo po isti poti, po kateri smo do njega prišli;
  • v bližini kraja, kjer je nevarni predmet, ne kurimo ognja in ne uporabljamo zažigalnih sredstev;
  • o najdbi nevarnega predmeta čim prej obvestimo center za obveščanje na telefonsko številko 112 ali policijo na številko 113. Pri tem sporočimo čim več podatkov o kraju najdbe in najdenem predmetu;

Ob klicu na številko 112 ali 113 posredujemo naslednje podatke:

  • kdo kliče,
  • kje je predmet (kraj najdbe),
  • kaj je našel,
  • kakšen je predmet (opis predmeta),
  • ali so ogroženi ljudje in živali.

Več informacij najdte tudi na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.