Sorodne objave

 

Med izvajanjem zemeljskih gradbenih del na Prevorškovi ulici v Mariboru so delavci 11. januarja 2022 naleteli na neeksplodirano 250-kilogramsko letalsko bombo ameriške izdelave, iz obdobja II. svetovne vojne. Pod vodstvom Uprave RS za zaščito in reševanje so takoj stekle aktivnosti za onesposobitev in odstranitev neeksplodiranega ubojnega sredstva, pri katerih smo sodelovali tudi policisti.

Aktivnosti so pomenile ogromen logistični zalogaj in usklajeno sodelovanje mnogih služb ter poslovnih subjektov (plinarne, vodovod, kanalizacija, železniško, telekomunikacijsko in elektro omrežje ...).

DJI 0297

Zaradi varnosti je bilo določeno 300-metrsko območje od najdišča bombe, kjer v času onesposabljanja bombe ni smelo biti nikogar, odstranjeno pa je moralo biti tudi vso lomljivo premično premoženje. V radiju 600 metrov je bila odrejena omejitev gibanja. To je pomenilo, da je bilo treba evakuirati 139 prebivalcev, zapreti določene prometne povezave, prepovedati uporabo zračnega prostora, za določen čas onemogočiti opravljanje dela mnogim zaposlenim in onemogočiti železniški promet. Za izvedbo naloge je bila kot najugodnejši dan zato določena nedelja, 16. januarja 2022.

20220116 115643

V nedeljo dopoldne smo policisti Policijske uprave Maribor po izdelanem načrtu oz. opomniku izvedli svoj del nalog. Naše delo se je najbolj odrazilo na cestnih zaporah in ob nudenju pomoči gasilskim ekipam ob evakuiranju prebivalcev. Evakuiranih je bilo 131 ljudi, le dva sta bila nastanjena v OŠ Martina Konšaka, kjer je bilo evakuacijsko mesto. Tam so bili pripravljeni tudi prostori, če bi bilo treba koga samoizolirati oz. mu zagotoviti karanteno, vendar takih primerov ni bilo.

DJI 0291

Pregled območja, kjer je bilo gibanje in zadrževanje prepovedano oz. omejeno, smo izvajali tudi z droni. Posebno pozornost smo ob tem namenili varovanju ljudi in njihovega premoženja oz. bivališč oseb, ki so bile evakuirane, saj so bili ti objekti ves ta čas prazni in zato lahka tarča nepridipravov.

Zaradi zamude mednarodnega vlaka je bil začetek onesposobitve neeksplodirane letalske bombe prestavljen z 12. ure za nekaj več kot 15 minut. Točno ob 12.18 so sirene alarmirale splošno nevarnost, nato pa so pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi začeli z delom.

IMG 0149

Po 19 minutah smo prejeli obvestilo, da so oba mehanska vžigalnika uspešno odstranili. Sledilo je le še uničenje vžigalnikov, dokončanje ustreznih protokolov, ob 13.19 pa so sirene že sporočile preklic splošne nevarnosti. To je pomenilo, da nevarnosti ni več, da so se evakuirani lahko vrnili na svoje domove, vse omejitve in prepovedi pa so bile preklicane.

V Mariboru je bilo v zadnjih letih najdenih že več večjih neeksplodiranih bomb, ki so zahtevale angažiranje večjega števila pripadnikov sil zaščite in reševanje, izvajali pa smo tudi že obsežne evakuacije. Tudi tokrat je bilo podobno in znova smo dokazali, da znamo in zmoremo usklajeno in složno delovati. Prav zato so vse aktivnosti potekale brez najmanjšega zapleta ali nevšečnosti.

Po ocenah strokovnjakov je v Mariboru, predvsem ob mostovih in ob železniških tirih, še mnogo neeksplodiranih bomb. Zato se bomo s podobnimi nalogami verjetno še srečevali. Upajmo, da se bodo tudi v prihodnje končale tako srečno kot tokrat.

Povezane vsebine

Evakuacija prebivalstva ob odstranitvi neeksplodirane letalske bombe na Teznem v Mariboru – opozorilo

Previdno ob najdbi neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve in druge svetovne vojne