Sorodne objave

 

Minuli vikend smo policisti avtocestne policije zaznali precejšnje zgostitve in obremenitve na slovenskem avtocestnem omrežju, ki so jih spremljale številne kršitve. Ob tem zato znova pozivamo: bodite strpni, odgovorni in spoštljivi do vseh ostalih soudeležencev. 

Ugotavljamo, da se ob zgostitvah prometa še vedno pojavljajo posamezniki oz. kršitelji, ki si z neustreznim ravnanjem in kršitvami želijo priboriti "prednost" pred ostalimi udeleženci v prometu, ki spoštujejo pravila. Nadzor policistov Specializirane enote avtocestne policije (SEAP) Ljubljana je bil v preteklem vikendu usmerjen prav v identifikacijo teh posameznikov ter striktno ukrepanje zoper njih. Nadzor, nujnost zagotavljanja pretočnosti prometa in preprečevanja zastojev pa so potrdili tudi, da je prisotnost avtocestne policije nujno potrebna.

DSC 0068

Policisti obravnavali kar 32 hujših kršitev

Policisti so med nadzorom prometa voznikom za lažje kršitve izrekli številna opozorila, istočasno pa so zaznali tudi številne hujše kršitve, ki so povezane z varno vožnjo po avtocesti, in sicer kar 32 kršitev cestnoprometnih predpisov s področja prepovedane vožnje po odstavnem pasu avtoceste, prepovedanega prehitevanja po odstavnem pasu, prekoračene hitrosti vožnje in kršitev v zvezi z zagotavljanjem reševalnega pasu na avtocesti ob zastojih.

Dvema voznikoma so zasegli osebni avtomobil, ker nista posedovala veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozniku, ki je poklicno upravljal s težkim tovornim vozilom, so policisti le-to zasegli, ker je vozil s pretečenim vozniškim dovoljenjem in ni opravil zdravniškega pregleda, ki je pogoj za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Med celodnevnim skupinskim in usmerjenim delom na avtocestnem omrežju v okolici Ljubljane so policisti Specializirane enote avtocestne policije, v sodelovanju s policisti Postaje prometne policije Ljubljana, Postaje prometne policije Celje in Specializiranih enot za nadzor državne meje ugotovili kar 16 preobremenjenih vozil. Predvsem so policisti kontrolirali vozila za prevoz potnikov in blaga, katerih tuji vozniki slovensko avtocestno omrežje praviloma uporabljajo za pot med vzhodom in zahodom Evrope in katerih največja dovoljena masa znaša do 3.500 kilogramov. Izmerjena skupna masa najbolj obremenjenega vozila, ki ne bi smela presegati 3.500 kg, je znašala kar 6.200 kg. Za tovrstne kršitve so policisti izrekli globe na kraju prekrška in prepovedali nadaljnjo vožnjo, kršiteljem pa začasno zasegli tudi registrske tablice preobremenjenega vozila.

Odkrita je bila tudi kršitev voznika pri vožnji avtovleke, ki prevažanega okvarjenega vozila ni varno in ustrezno pritrdil oz. zavaroval med prevozom na avtovleki. Nadalje je bila evidentirana kršitev voznika težkega tovornega vozila (vlačilca), ki si je nedovoljeno skrajšal tedenski čas počitka. Ta bi namreč moral skladno z določili Uredbe (ES) 561/2006 znašati vsaj 45 ur, a je znašal le 29 ur, kar predstavlja izjemno tveganje za varnost v cestnem prometu. Kršitelju je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja, da je opravil (pre)potrebni počitek. V tem primeru sledi postopek tudi zoper pravno osebo, tj. delodajalca, ki je voznika kljub nezadostnemu tedenskemu počitku napotil na delo.

Dojenček pohitel, na zastoje na avtocesti se ni prav nič oziral

Med delom pa sta policist in policistka SEAP Ljubljana "reševala" tudi nekoliko drugačen, a ne tako redek primer. Do patrulje je pripeljal voznik osebnega vozila in povedal, da partnerica v njegovem vozilu že rojeva in morata nujno do porodnišnice v Postojno. V tistem času je bila avtocesta v smeri Postojne močno obremenjena z vozili na obeh prometnih pasovih, promet je potekal zgoščeno, strnjeno in počasi. Policist in policistka sta v komunikaciji z občanom izvedela, da se je porod že začel, in ocenila, da je pomoč nujno potrebna. Z uporabo zvočnih in svetlobnih znakov sta zapeljala v smeri Postojne in z zagotavljanjem t. i. koridorja vozniku oz. partnerju rojevajoče partnerice, ki je sledil vozilu Policije, omogočila, da je bila partnerica varno in hitro prepeljana v postojnsko porodnišnico ter predana v ustrezno medicinsko oskrbo.

20210825 165901

Nekaj dni kasneje smo dojenčka in mamico obiskali v porodnišnici, ji prinesli šopek rož in policijskega medvedka za malega Nika, ki je pohitel na svet. Kot so dejali zdravniki, je bilo policijsko spremstvo nujno, saj se je porod že dejansko začel, ko sta s partnerjem obtičala v prometni gneči. S policijskim spremstvom sta se lahko varno in pravočasno prebila skozi gnečo, kar sicer ne bi bilo mogoče. Mamica in mali Nik se dobro počutita, mi pa smo veseli, da smo jima lahko v tistih prelomnih trenutkih pomagali.