Sorodne objave

 

V okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU je danes, 9. novembra 2021, potekala videokonferenca delovne skupine za radijske komunikacije, ki so se je udeležili strokovnjaki iz več držav, članic Evropske unije oziroma schengenskega območja.

image00017

Ob začetku posveta, ki ga je organiziral Urad za informatiko in telekomunikacije slovenske policije, je udeležence pozdravil in nagovoril direktor urada mag. Andrej Bračko. Poudaril je pomembnost vloge strokovnjakov za radijske komunikacije, ker to tehnično področje zelo vpliva na uspešnost delovanja policijskih uporabnikov. Prav tako bodo prihodnje moderne tehnologije širokopasovnih radijskih komunikacij, kot je denimo 5G, omogočile še boljše pogoje dela, tako s stališča uvajanja novih funkcionalnosti kot tudi meddržavnega sodelovanja. Zato je izrazil zadovoljstvo, da je skupina strokovnjakov za tokratni sestanek pripravila zanimive in pomembne vsebine. V nadaljevanju je predstavil informacijsko-telekomunikacijske sisteme slovenske policije. Strokovnjaki iz urada pa so nato podrobneje predstavili še policijsko radijsko omrežje, njegovo delovanje, prednosti in priložnosti za izboljšave.

image00011

Sledile so predstavitve najnovejših tehnologij in projektov, ki jih lahko pričakujemo v prihodnje, to so širokopasovne tehnologije (broadband), ter projekta z delovnim naslovom BroadWay in BroadNet. Predstavljeni so bili dosežki razvoja širokopasovnih tehnologij na Finskem - gre za tehnologijo 5G, ki je namenjena službam javne varnosti in zaščite, Finska namreč med vsemi državami članicami velja za najnaprednejšo v razvoju tovrstnih tehnologij. V nadaljevanju so prisotni spregovorili tudi o dodatnih frekvencah, ki so potrebne tako za implementacijo in uporabo novih radijskih sistemov, kot je denimo širokopasovni dostop, kot tudi za uporabo sodobne opreme, denimo brezpilotnih letalnikov oz. dronov. Podrobneje pa je bil predstavljen tudi novi priročnik, namenjen različnim oblikam čezmejnega sodelovanja varnostnih organov.

image00009

Predstavitvam je sledila krajša strokovna razprava, v kateri so se prisotni strinjali, da so takšni posveti nadvse koristni za izmenjavo strokovnih izkušenj in dobrih praks, glede na aktualnost razvoja sodobnih telekomunikacijskih tehnologij in digitalizacije na globalni ravni pa bodo zagotovo potrebni tudi v prihodnje.