Sorodne objave

 

Na nekdanjem Mejnem prehodu Šentilj so predstavniki Policijske uprave Maribor in Generalne policijske uprave 29. januarja 2008 organizirali novinarsko konferenco, na kateri so novinarjem predstavili organiziranost, delo in opremo Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor (PPIU Maribor).

PPIU MB02

Na dobro obiskani tiskovni konferenci so novinarjem spregovorili Franc Virtič, tiskovni predstavnik PU Maribor, Dušan Mihael Schonwetter, vodja Specializirane enote za nadzor državne meje v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, Branko Kovše, vodja Oddelka za državno mejo in tujce v Sektorju uniformirane policije na PU Maribor, Milan Vogrinec, policijski inšpektor v tem oddelku, in Tomaž Klaneček, komandir PPIU Maribor.

Zagotavljanje notranje varnosti je po vstopu Republike Slovenije v schengenski prostor še posebej izpostavljeno. Tudi po ukinitvi mejnih kontrol na notranji schengenski meji zagotavljamo najvišje standarde osebne varnosti in varnosti premoženja.

V ta namen je bilo v Sloveniji ustanovljenih šest policijskih postaj za izravnalne ukrepe, ki opravljajo določene naloge s področja varovanja državne meje tako na sami državni meji kot tudi v notranjosti države, odkrivajo čezmejno kriminaliteto in prepovedane migracije, tihotapstvo drog, orožja, streliva in ukradenih vozil, odkrivajo uporabo ponarejenih, prenarejenih in tujih listin ter po potrebi opravljajo druge policijske naloge.

PPIU MB01

Fotografiji: Bartolo Lampret

Komandir PPIU Maribor je novinarjem po tiskovni konferenci razkazal opremo, ki jo pri svojem delu uporabljajo policisti te policijske postaje. Največ zanimanja je bilo za Mercedesov kombi, t. i. "šengenbus", kot mu pravijo policisti PPIU Maribor. Opremljen je namreč za odkrivanje drog in ponarejenih listin ter povezan s schengenskim informacijskim sistemom, kar policistom omogoča, da hitro preverijo podatke oseb in vozil, ki jih imajo v postopku. Kljub šele dobremu mesecu delovanja so policisti te postaje že dosegli nekaj uspehov, novinarjem so se namreč lahko pohvalili z odkritjem ukradenega polpriklopnika le dan pred novinarsko konferenco.

Več o izravnalnih ukrepih na straneh:

Policijske postaje za izravnalne ukrepe po policijskih upravah