Sorodne objave

 

V torek, 29. januarja, smo na bivšem mejnem prehodu Šentilj priredili tiskovno konferenco, na kateri smo novinarjem predstavili organiziranost, delo in opremo Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor (PPIU Maribor).

Na dobro obiskani tiskovni konferenci so novinarjem spregovorili Franc Virtič, tiskovni predstavnik PU Maribor, Dušan Mihael Schonwetter, vodja Specializirane enote za nadzor državne meje, Branko Kovše, vodja in Milan Vogrinec, policijski inšpektor Oddelka za državno mejo in tujce Sektorja uniformirane policije PU Maribor in Tomaž Klaneček, komandir PP IU Maribor.

080130-PPIU_MB01

Zagotavljanje notranje varnosti je po vstopu Republike Slovenije v schengenski prostor še posebej izpostavljeno. Tudi po ukinitvi mejnih kontrol na notranji meji EU zagotavljamo najvišje standarde osebne varnosti in varnosti premoženja. V ta namen je bilo v Sloveniji ustanovljenih šest policijskih postaj za izravnalne ukrepe, katere opravljajo določene naloge s področja varovanja državne meje na sami državni meji kot tudi v notranjosti države, odkrivajo čezmejno kriminaliteto, odkrivajo prepovedane migracije, tihotapstva drog, orožja, streliva in ukradenih vozil, odkrivajo uporabo ponarejenih, prenarejenih in tujih listin in po potrebi opravljajo druge policijske naloge.

080130-PPIU_MB02

Komandir PPIU Maribor je novinarjem po tiskovni konferenci razkazal opremo, katero pri svojem delu uporabljajo policisti te policijske postaje. Največ zanimanja je povzročil Mercedesov kombi - "Šengenbus", kot mu pravijo policisti PPIU Maribor oz. >piskajoče tehnološko čudo<, kot se je izrazil eden izmed novinarjev. Opremljen je za odkrivanje drog, ponarejenih listin in je povezan s schengenskim informacijskim sistemom, kar daje možnost policistom, da hitro preverijo podatke oseb in vozil, katere imajo v postopku. Delovne uspehe, kljub komaj dobremu mesecu delovanja PPIU Maribor, policisti te postaje že imajo, novinarjem so se namreč lahko pohvalili z odkritjem ukradenega polpriklopnika le dan pred tiskovno konferenco.

 

Tekst in fotografije: Bartolo Lampret