Sorodne objave

 

Namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec je danes, 9. aprila 2008, v prostorih Ministrstva za notranje zadeve v Ljubljani sprejel policiste, ki odhajajo v misijo EUPM v Bosno in Hercegovino ter misijo EULEX na Kosovo.

sprejem

Sprejema so se udeležili še član medresorske delovne skupine za izvajanje zakona o napotitvah v mirovne misije mednarodnih organizacij in predsednik komisije za policijo Bojan Lunežnik, direktor Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Žibret, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Aleksander Jevšek in Darko Lesjak, odgovorni za misijo v Bosni in Hercegovini iz Sektorja za varnostno načrtovanje in mirovne misije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

skupna

V misijo EUPM v Bosno in Hercegovino odhaja Branislav Kanduti, kriminalist na Policijski upravi Ljubljana. V policiji je zaposlen od leta 1994. Iz misije v EUPM v BiH že ima izkušnje, tam je delal v letih 2004 in 2005. Kanduti bo opravljal naloge v agenciji SIPA kot svetovalec, z delom pa bo začel 11. aprila 2008.

Kanduti

V misijo EULEX na Kosovo pa odhajata Peter Varagič, pomočnik komandirja na Postaji letališke policije Brnik, in Janez Gregorič, pomočnik komandirja na Policijski postaji Škofja Loka.

Peter Varagič je v policijji zaposlen od leta 1992. Ima izkušnje iz misije UNMIK na Kosovu in misije PROXIMA v Makedoniji, kjer je bil leta 2005. V misiji EULEX na Kosovu bo opravljal naloge svetovalca in namestnika vodje mednarodne skupine policistov na letališču v Prištini, z delom pa bo začel 21. aprila 2008.

Varagic

Janez Gregorič je v policiji zaposlen od leta 1994. Izkušenj iz misij še nima. Tudi on bo v misiji EULEX na Kosovu opravljal naloge svetovalca, z delo pa bo začel 21. aprila 2008.

Gregoric

 

Misija EULEX

Slovenija bo v misijo Evropske unije na Kosovu (Eulex) napotila 15 policistov, ki bodo v misiji ostali leto dni. Njihove naloge bodo predvsem opazovalne, mentorske in svetovalne. V misiji bodo sodelovali tudi sodniki in tožilci.

Glavni namen policijsko-pravne misije v okviru evropske varnostne in obrambne politike, ki je tudi največja misija EU te vrste doslej, je pomagati vzpostaviti delovanje pravne države oziroma pomagati policiji in sodstvu na Kosovu. Njena naloga pa bo tudi obravnava nekaterih vprašanj, povezanih z organiziranim kriminalom.

Poleg policistov, sodnikov in tožilcev bodo članice EU v misijo napotile tudi carinike, ki bodo pomagali kosovskim kolegom.

 

 

Foto: Monika Golob