Sorodne objave

 

V Vadbenem centru Gotenica se je danes, 12. novembra 2018, začelo dvotedensko osnovno usposabljanje policistov kandidatov za delo v mednarodnih civilnih misijah. Ob tej priložnosti je organizatorje, izvajalce in udeležence pozdravil pomočnik vodje Službe generalnega direktorja policije Vinko Trebše.

DSC00386

Mednarodne civilne misije (MCM) in operacije so danes bolj kompleksne in zahtevne, kot so bile nekoč. Poleg vojaškega nadzora in skrbi za zagotavljanje varnega okolja vsebujejo tudi številne civilne aktivnosti, ki odstopajo od običajnih nalog ljudi v uniformah. To pa narekuje tudi visoko stopnjo strokovne usposobljenosti vseh njenih pripadnic in pripadnikov. 

Namen usposabljanja je, da udeleženci pridobijo tako teoretična kot praktična znanja ter veščine za strokovnejše, varnejše in učinkovitejše delo v MCM. Med drugim se bodo udeleženci seznanili z oblikami dela in standardi delovanja MCM, načeli mirovnega posredovanja in značilnostmi kriminalitete na kriznih območjih. Spoznali bodo ukrepe s področja varnosti in zaščite, morali pa bodo osvojiti tudi znanje o zdravstveni zaščiti in prvi pomoči. Poleg pridobivanja teoretičnega znanja se bodo tudi urili na terenu. 

Usposabljanja se udeležujejo poleg predstavnikov slovenske policije še predstavniki slovaške, češke in finske policije. Izvajalci so policijski strokovnjaki predstavniki tujih policij (švedske, nemške, slovaške, češke in avstrijske). Usposabljanje, na katerega so se vsi sodelujoči predhodno intenzivno pripravili na daljavo, preko e-učilnice, organizira in vodi Sektor za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije. 

DSC00411

Slovenska policija je od Organizacije združenih narodov leta 2010 pridobila certifikat za to usposabljanje, kar je bil zanjo prvi mednarodno verificiran program usposabljanja. Certifikat je treba konec novembra 2018 ponovno obnoviti. 

Slovenska policija sodeluje v mednarodnih civilnih misijah od leta 1997; trenutno osem policistov deluje v dveh, in sicer v EUPOL COPPS Palestina in v EULEX Kosovo.