Sorodne objave

 

V. d. generalnega direktorja policije Simon Velički je danes, 13. februarja 2018, sprejel policista mag. Roberta Ureka, ki čez nekaj dni odhaja na delo v mednarodno civilno misijo EUPOL COPPS v Palestino.

IMG 8568

Mag. Robert Urek odhaja v Palestino na delovno mesto PA 02 (Deputy Head of Police Advisory Section), z delom pa bo začel v prihodnjih dneh. Urek je kot višji samostojni policijski inšpektor sicer zaposlen v Sektorju za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi, v mednarodno civilno misijo EUPOL COPPS pa odhaja za obdobje enega leta.

IMG 8570

Z leve: vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije Vladimir Pocek, policist mag. Robert Urek in v. d. generalnega direktorja policije Simon Velički
 

Slovenska policija v mednarodni civilni misiji EUPOL COPPS v Palestini sodeluje od maja 2012 z dvema policijskima strokovnjakoma.


Prva slovenska policista, ki sta delala v tej misiji, sta bila Robert Urek, takrat iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, in Gregor Hodnik iz Policijske postaje Tržič, Policijska uprava Kranj.

Zamenjala sta ju Robert Mohorič (jesen 2013) iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Koper, Policijska uprava Koper, in Zlatko Fišer iz Postaje mejne policije Dobova, Policijska uprava Novo mesto, ki je bil v to misijo napoten marca 2015.

Pol leta za njim je bila v to misijo napotena Marija Mikulan iz Službe generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi, ki je zamenjala Mohoriča, ko mu je potekel mandat. Boštjan Velički iz Službe direktorja na Policijski upravi Maribor pa je iz istega razloga januarja 2017 zamenjal Fišerja.

Zaradi vrnitve Mikulanove je pri Evropski službi za zunanje delovanje stekel postopek za zasedbo tega delovnega mesta, ki ga bo zdaj zapolnil Robert Urek.

Misija se ukvarja s pomočjo palestinski policiji na območju Zahodnega brega. V teoriji je mentorsko svetovalnega značaja, v praksi pa, za razliko od drugih tovrstnih misij, njeni pripadniki v glavnem pripravljajo in izvajajo projekte na področju izobraževanja ter finančne in logistične podpore palestinski policiji, predvsem s koordiniranjem tokov mednarodne pomoči.


Mednarodne civilne misije