Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Marjan Fank je danes, 10. januarja 2017, sprejel policista Boštjana Veličkega, ki konec januarja odhaja na delo v mednarodno civilno misijo EUPOL COPPS v Palestino.

Boštjan Velički je v policiji zaposlen od leta 1994, trenutno v Službi direktorja na Policijski upravi Maribor. V mednarodni civilni misiji je že sodeloval, in sicer v EUPM v Bosni in Hercegovini (2003-2004). Republika Slovenija ga je leta 2007 za dve leti napotila na delo v UNMIK Kosovo, kjer je nato še štiri leta pogodbeno delal za OZN. Tokrat pa bo opravljal naloge policijskega svetovalca palestinski policiji na področju notranjih preiskav in pritožb. 

IMG 0327 zm

Z leve: Vladimir Pocek, vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, Marjan Fank, generalni direktor policije, in Boštjan Velički


Fank je poudaril, da je udejstvovanje slovenskih policistk in policistov v tujini pomembno tako za celotno policijo kot zanje osebno ter tudi za krepitev ugleda slovenske policije v strokovnih krogih. Boštjanu Veličkemu je zaželel uspešno in varno delo v misiji.
 

Slovenija v misiji EUPOL COPPS v Palestini sodeluje od leta 2012 s po dvema policistoma. Prva slovenska policista, ki sta delala v tej misiji, sta bila Robert Urek, takrat iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, in Gregor Hodnik iz Policijske postaje Tržič, Policijska uprava Kranj. Zamenjala sta ju Robert Mohorič (jesen 2013) iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Koper, Policijska uprava Koper, in Zlatko Fišer iz Postaje mejne policije Dobova, Policijska uprava Novo mesto, ki je bil v to misijo napoten marca 2015. Pol leta za njim je bila v to misijo napotena Marija Mikulan iz Službe generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi, ki je zamenjala Mohoriča, ko mu je potekel mandat. Boštjan Velički pa bo iz istega razloga zdaj zamenjal Fišerja.

Misija se ukvarja s pomočjo palestinski policiji na območju Zahodnega brega. V teoriji je mentorsko svetovalnega značaja, v praksi pa, za razliko od drugih tovrstnih misij, njeni pripadniki v glavnem pripravljajo in izvajajo projekte na področju izobraževanja ter finančne in logistične podpore palestinski policiji, predvsem s koordiniranjem tokov mednarodne pomoči.