Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek sta se v ponedeljek, 12. 3. 2007, na Dunaju udeležila slovesnosti ob 15. obletnici delovanja Srednjeevropske policijske akademije (SEPA).

Iz slovenske policije so se jubileja ob 15-letnici delovanja SEPA udeležili še Aleksander Jevšek, direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, Nevenka Tomovič iz Policijske akademije v Tacnu in Robert Črepinko iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

Slovesnost je odprl avstrijski zvezni minister za notranje zadeve Günther Platter, slavnostni govorniki pa so bili minister Mate, Janos Fehérvary, vodja centralnega koordinacijskega biroja SEPA, brigadni general dr. József Magyar, direktor pisarne SEPA v Budimpešti, in slovaški notranji minister Robert Kalinak.


sepa1


Na slovesnosti se je minister za notranje zadeve Dragutin Mate s svojim avstrijskim kolegom Güntherjem Platterjem pogovarjal o strokovni pomoči Slovaški, pripravah na širitev schengenskega območja in pruemski pogodbi. Sestal se je tudi s slovaškim notranjim ministrom Robertom Kalinakom, s katerim sta govorila o slovaškem napredku pri vzpostavljanju schengenskih standardov nadzora meje z Ukrajino in napredku, ki je bil dosežen s pomočjo strokovnjakov.

SEPA je bila ustanovljena leta 1992 na pobudo Avstrije in Madžarske, istega leta pa je bil izveden tudi prvi kriminalistični tečaj. Takoj se je pokazala potreba po vključitvi drugih držav tega prostora v takšno obliko usposabljanja. Na naslednjem kriminalističnem tečaju leta 1993 so sodelovali tudi udeleženci iz Slovenije, Slovaške, Češke in Poljske. Leta 1994 se je SEPA pridružila še Nemčija in leto kasneje Švica.


sepa2


Maja 2001 so ministri vseh osmih držav v Budimpešti podpisali skupno izjavo o sodelovanju v okviru SEPA. Cilj delovanja je spodbujanje čezmejnega in mednarodnega policijskega sodelovanja tako, da SEPA posreduje in poglablja znanja ter izkušnje, potrebne za obvladovanje policijskih nalog, poznavanje družbenega, gospodarskega, političnega in kulturnega ozadja ter izkušnje o povezavah med posebno nevarnimi pojavnimi oblikami mednarodne kriminalitete. Z vzpostavljanjem osebnih stikov ustvarja medsebojno zaupanje in odpravlja predsodke ter težave pri sporazumevanju (delovni jezik na srednjeevropski policijski akademiji je nemščina).


sepa3


SEPA vsako leto organizira glavni kriminalistični tečaj, ki se začne na Dunaju in konča v Budimpešti, traja tri mesece in v tem času udeleženci potujejo skozi vseh osem držav članic SEPA. Program tečaja se pripravlja skupaj, za njegovo izvedbo pa je odgovorna vsaka država na svojem ozemlju. Slovenija je običajno gostiteljica enotedenske izvedbe vsako leto v maju, iz naše države pa se tečaja udeležita dva udeleženca.

Specialistični tečaj za skupno varovanje meja traja en mesec in potuje skozi štiri države SEPA bienalno, kar pomeni, da se države, ki gostijo tečaj, izmenjujejo vsaki dve leti, sodelujejo pa s svojimi predavatelji tudi takrat, ko niso gostiteljice. Tečaj je jeseni, Slovenija pa ga pripravlja z Avstrijo. Vsako leto se ga udeležijo trije udeleženci iz Slovenije. Poleg tega SEPA organizira tudi nadaljevalni seminar, in sicer vsako leto izmenično za absolvente kriminalističnega ter mejnega tečaja, in razne strokovne seminarje o temah, ki jih delovna telesa SEPA določijo kot prednostne (Slovenija je lani jeseni zelo uspešno organizirala seminar Kriminaliteta na mejnih prehodih).

V svojem nagovoru na slovesnosti je minister Dragutin Mate povedal, da je Slovenija zelo ponosna na delovanje in uspehe SEPA. Ustanoviteljem se je zahvalil za "vizionarstvo, njihov pogum, vztrajnost in osebno angažiranost pri tem projektu, ki danes prispeva k temu, da policijske organizacije osmih evropskih držav dosegajo skupne uspehe. SEPA je bila med prvimi, ki je začela združevati in povezovati policiste iz različnih sistemov, spodbujala je proces odprtosti in sodelovanja ter prijateljstva in enakopravnosti z občutkom evropske pripadnosti."