Včeraj, 15. maja 2006, se je v Izobraževalnem centru Uprave za zaščito in reševanje Ministrstva za obrambo Republike Slovenije na Igu začelo usposabljanje udeležencev trinajstega glavnega kriminalističnega tečaja Srednjeevropske policijske akademije (SEPA).

Usposabljanje, ki ga je organizirala in ga bo izvedla Policijska akademija v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave, bo v Sloveniji potekalo do petka, 19. maja 2006.

Udeležence je ob začetku usposabljanja nagovoril generalni direktor policije Jože Romšek, ki je dejal: "Zelo me veseli, da vas lahko med izvedbo slovenskega programa letošnjega glavnega kriminalističnega tečaja Srednjeevropske policijske akademije pozdravim kot najvišji predstojnik slovenske policije. Kot verjetno veste, Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije oziroma policija aktivno sodeluje v tej obliki mednarodnega policijskega usposabljanja že od vsega začetka, od leta 1993, čeprav je tečaj pričela praktično izvajati šele naslednje leto. Od takrat dalje so se generacije vaših predhodnikov seznanjale z organizacijsko in funkcionalno podobo slovenske policije, ki se je vseskozi prilagajala aktualnim razmeram tako v domačem kot v mednarodnem okolju. V tednu, ki je pred vami, boste tudi vi predvsem teoretično, delno pa tudi praktično, spoznali delo naše policije predvsem v boju zoper kriminal, še posebej organizirani kriminal. Na ta način si boste lahko ustvarili vtis in primerjavo z državami, v katerih ste že bili ali pa še boste."


MEPA01

Udeležence je nagovoril generalni direktor policije Jože Romšek.


"Srednjeevropska policijska akademija je edinstven način mednarodnega policijskega usposabljanja, na katerem lahko udeleženci v relativno kratkem času spoznajo podobe policijskega dela v osmih državah in kar je zelo pomembno, vzpostavijo medsebojno prijateljstvo in zaupanje. Prepričan sem, da ste se v minulih dveh mesecih že veliko dodatnega naučili, zato vas pozivam, da tudi s slovenskimi kolegi izkoristite priložnost za strokovno nadgradnjo in za navezavo stikov, ki so poleg formalnega policijskega sodelovanja zelo velikega pomena pri zatiranju čezmejne kriminalitete. To dejstvo se je vašim predhodnikom že večkrat operativno zelo obrestovalo."

"Ker sta visoka strokovna usposobljenost in tesna medsebojna povezanost policij ključna dejavnika za uspeh pri zatiranju mednarodnega kriminala, se bom tudi sam zavzemal za ohranjanje, krepitev in predvsem razvoj dejavnosti v okviru Srednjeevropske policijske akademije."

"Upam, da bo slovenski program izpolnil vaša strokovna pričakovanja. Organizatorji tečaja se bodo potrudili, da vam bodo poleg strokovnih vsebin poskušali približati Slovenijo tudi z drugačne perspektive in upam, da se boste usposabljanja v Sloveniji z veseljem spominjali."

"Želim vam prijetno bivanje, nenazadnje tudi lepo vreme, predvsem pa uspešen zaključek usposabljanja. Veselim se že, da bom tudi takrat lahko z vami in z zanimanjem bom prisluhnil vašim vtisom in vam zaželel vse dobro v nadaljnji poklicni karieri."

Mednarodnega usposabljanja se udeležuje 25 tečajnikov iz osmih držav SEPA in sicer iz Nemčije, Poljske, Avstrije, Švice, Slovaške, Češke, Madžarske in Slovenije. Glavni kriminalistični tečaj poteka tri mesece in se v vseh državah članicah SEPA, nazadnje na Madžarskem, kjer bo v Budimpešti v začetku junija tudi zaključek s podelitvijo diplom.

Iz slovenske policije se tečaja udeležujeta Rok Hribernik iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor in Milan Rojko iz Postaje mejne policije Gederovci Policijske uprave Murska Sobota.


MEPA02 Skupinska fotografija


Namen usposabljanja glavnega kriminalističnega tečaja SEPA je posredovanje, razširjenje in poglabljanje znanj, izkušenj in sposobnosti, ki so potrebne pri delu na področju zatiranja predvsem organizirane mednarodne kriminalitete ter vzpostavitev medsebojnih stikov za nadaljnje sodelovanje in izmenjavo informacij in izkušenj.

Tudi v Sloveniji, tako kot v drugih državah kjer poteka usposabljanje, se bodo tečajniki seznanili z organizacijo in nalogami slovenske policije, pravno podlago za delovanje kriminalistične policije, značilnostmi kriminalitete v državi, zakonom o kazenskem postopku s poudarkom na nalogah in pooblastilih policije, mednarodnim policijskim sodelovanjem na področju čezmejne in organizirane kriminalitete, ukrepi zoper kriminaliteto s poudarkom na organizaciji, strategiji, problemih in pristojnostih policije, nedovoljeno trgovino z orožjem, problematiko prepovedanih drog in tatvino vozil.

Udeležencem bodo omenjene teme predstavili predstavniki Uprave kriminalistične policije in Vrhovnega državnega tožilstva.

Tečajniki so prvi dan obiskali tudi Policijsko upravo Ljubljano, kjer so se seznanili z delom policije in značilnostmi kriminalitete v glavnem mestu R Slovenije in Policijsko akademijo v Tacnu. V četrtek 18. maja pa bodo obiskali Policijsko upravo Koper, kjer jih bodo poleg dela in nalog na področju zatiranja kriminalitete predstavili izvajanje nadzora na kopenski in morski meji.

Usposabljanje v vseh državah poteka v nemškem jeziku, udeleženci pa med usposabljanjem sodelujejo tudi pri pripravi izbrane skupinske naloge, ki jo bodo na koncu usposabljanja zagovarjali pred mednarodno skupino policijskih strokovnjakov.


Spoštovane novinarke in novinarji,

za dodatne informacije v zvezi s tečajem SEPA pokličete vodjo tečaja g. Igorja Berginca iz Policijske akademije na telefonsko številko 041 907 046.