Na Dunaju v Avstriji se je danes, 1. marca 2010, začel glavni kriminalistični tečaj Srednjeevropske policijske akademije, že osemnajsti po vrsti. Otvoritve se je udeležil tudi generalni direktor slovenske policije Janko Goršek.

Srednjeevropska policijska akademija (SEPA)

gdpinostali z

"Mednarodno in čezmejno policijsko delo potrebuje medsebojno zaupanje in razumevanje. Zlasti z vidika mednarodne in organizirane kriminalitete in terorizma je pomembno, da našim občanom zagotovimo pričakovano varnost. Pri zagotavljanju te varnosti nam pomaga tudi Srednjeevropska policijska akademija," je uvodoma dejal generalni direktor policije Janko Goršek.

"Člani SEPA so lahko ponosni na model policijskega sodelovanja, ki ga izvajajo. SEPA je viden dokaz sodelovanja in solidarnosti policij v državah različnih kultur, tradicij, jezika in pravnih sistemov. Čeprav je Evropa v zadnjih letih oblikovala številne inštrumente, s katerimi povezuje svoje policije in spodbuja sodelovanje na vseh ravneh, so osebni stiki še vedno tisto orodje, ki je najbolj učinkovito, kadar je treba  hitro ukrepati in reševati konkretne probleme," je nadaljeval Goršek in dodal, da je prepričan, da bo udeležba na tem usposabljanju pomembna življenjska in strokovna izkušnja vsakega udeleženca, ki bo osvetlila pomen sodelovanja in učenja. "Želim si, da bi jo znali deliti tudi doma s svojimi sodelavci, saj se bo to pridobljeno uporabno znanje in spoznanje še bolj preneslo na sodelujoče države in v širši evropski prostor."

Namen tečaja je seznanitev s pravnimi in organizacijskimi pogoji, uporabo policijskih preiskovalnih metod in strategij v posameznih državah, seznanitev z družbenimi, ekonomskimi, političnimi in kulturnimi ozadji ter izkušnjami pri preiskovanju čezmejne oz. organizirane kriminalitete, izmenjava in poglabljanje mednarodnih izkušenj na področju policijskega dela in vzpostavitev osebnih stikov med policisti istega delovnega področja. Iz slovenske policije se ga udeležujeta dva zaposlena.

Tečaj, ki poteka v nemščini, bo trajal tri mesece. V tem času bodo tečajniki obiskali vseh osem držav članic SEPA, tudi Slovenijo.