Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Jože Romšek je danes, 13. aprila 2007, skupaj z Danijelom Žibretom, direktorjem Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, Aleksandrom Jevškom, direktorjem Uprave kriminalistične policije GPU, in Dušanom Klobaso, višjim policijskim inšpektorjem iz Sektorja za obrambno načrtovanje in mirovne misije v UUP GPU, v sejni sobi Ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi 2 v Ljubljani sprejel osem policistov, ki bodo 23. aprila 2007 začeli z delom v mirovni misiji UNMIK (United Nations Mission in Kosovo) CIVPOL na Kosovu.

odhod Kosovo01


V mirovno misijo UNMIK CIVPOL na Kosovo odhajajo Aljoša Horvat iz Policijske uprave Kranj, Boris Krajnc iz Policijske uprave Ljubljana, Boštjan Kreže iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, Tomaž Kern iz Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje Uprave kriminalistične policije GPU, Matjaž Mravlja iz Policijske akademije GPU, Boštjan Pasarič iz Policijske uprave Celje in Mirsad Salkić iz Policijske uprave Koper.

Zamenjali bodo osem slovenskih policistov, ki na Kosovu že opravljajo različne zahtevne varnostne naloge na različnih delovnih mestih. V mirovni misiji na Kosovu sedaj sodeluje 15 slovenskih policistov. Policisti bodo v enoletnem mandatu opravljali svetovalne in operativne naloge, med drugim na področju preiskovanja kriminalitete, varovanja oseb ter na področju zvez in komunikacij.

Dva od naštetih policistov sta v mirovni misiji UNMIK CIVPOL na Kosovu že sodelovala v letih 2000 in 2001, drugi pa se bodo z delom v mirovnih misijah srečali prvič, zato jih je generalni direktor policije Jože Romšek pred odhodom v mirovno misijo na Kosovo pozval, naj še naprej ohranjajo visok ugled slovenske policije na Kosovu, ki si ga je policija pridobila že s strokovnim ravnanjem v tej pokrajini po letu 1990. Zaželel jim je tudi srečno vrnitev v domovino po zaključku misije.

Slovenska policija v mirovni operaciji UNMIK CIVPOL na Kosovu sodeluje že od novembra leta 2000. Takrat je na Kosovo odpotoval prvi kontingent 15 policistov, ki so eno leto kot civilni policisti pod okriljem Združenih narodov sodelovali pri vzpostavitvi civilne oblasti na tem območju, pri zagotavljanju reda in miru ter pri delovnem usposabljanju kosovskih policistov. Slovenska policija sodeluje v mednarodnih mirovnih misijah že od leta 1997, ko je Vlada Republike Slovenije odobrila sodelovanje prvih policistov vmednarodni misiji MAPE (Multinational Advisory Police Element-mednarodna svetovalna policijska misija) v Albaniji, ki jo je organizirala in vodila Zahodnoevropska unija kot nosilka Evropske varnostne in obrambne identitete.

Delo slovenskih policistov v mirovni misiji na Kosovu cenijo tako stanovski kolegi kot tamkajšnje prebivalstvo. Slovenski policisti pa so s sodelovanjem in opravljanjem zahtevnih nalog na tem območju še bolj utrdili ugled slovenske policije in Slovenije tudi v svetovnem merilu.


odhod Kosovo02


Foto: Dean Božnik