Slovenska policija sodeluje v mednarodnih mirovnih misijah od leta 1997, ko je Vlada Republike Slovenije odobrila sodelovanje prvih policistov v mednarodni misiji MAPE (Multinational advisory police element-mednarodna svetovalna policijska misija) v Albaniji, ki jo je organizirala in vodila Zahodnoevropska unija kot nosilka Evropske varnostne in obrambne identitete.

V mirovni misiji UNMIK (United nations mission in Kosovo) CIVPOL pa slovenska policija sodeluje od novembra leta 2000, ko je na Kosovo odpotoval prvi kontingent 15 policistov, ki so eno leto kot civilni policisti pod okriljem Združenih narodov sodelovali pri vzpostavitvi civilne oblasti na tem območju, pri zagotavljanju reda in miru ter pri delovnem usposabljanju kosovskih policistov.

2. maja 2004 bodo svoj mandat v mednarodni mirovni misiji UNMIK na Kosovu zaključili policisti, Klemen Rozman iz Postaje mejne policije Karavanke, Davor Bogovič iz Postaje mejne policije Rogaška Slatina, Fredi Močnik iz Postaje prometne policije Murska Sobota, Anton Štromberger iz Postaje mejne policije Dobova, Kristijan Vodopivec iz Policijske postaje Kranj, Tibor Lapajne iz Urada za varnost in zaščito Generalne policijske uprave in Bernard Vesenjak iz Policijske postaje Šentilj.

Policiste, ki jim bo potekel enoletni mandat v misiji, bo 25. aprila 2004 zamenjalo osem novih policistov, Sandi Krušnik iz Operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Krško, Danilo Krajnc iz Policijske postaje Ljubljana Center, Aleš Kolenc iz Postaje letališke policije Brnik, Gorazd Dreisiebner iz Policijske postaje Šentilj, Marko Škorjanc iz Postaje mejne policije Fernetiči, Tomaž Žnidar iz Postaje letališke policije Brnik, Robert Kovačič iz Policijske uprave Slovenj Gradec in Dean-Marko Pretnar iz Specialne enote Generalne policijske uprave.

Policisti so se pred odhodom na Kosovo udeležili tudi zaključnih priprav, ki od 13. do 16. aprila 2004 potekajo v Gotenici.

Danes, 15. aprila 2004, je generalni direktor policije dr. Darko Anželj sprejel štiri policiste, Roberta Kovačiča, Marka Škorjanca, Deana-Marka Pretnarja in Tomaža Žnidarja.


unmik2004


Generalni direktor policije je povedal, da so izkušnje slovenske policije iz mirovnih misij na Kosovu izjemno pomembne, kajti mednarodna javnost ceni delo in sodelovanje slovenske policije. Zaradi zaostrene varnostne razmere na Kosovu je generalni direktor policije policiste opozoril na osebno varnost, v primeru pomoči pa so jim na voljo koordinatorji za mirovne operacije iz Sektorja za obrambno načrtovaje in policijske specialnosti v Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave.

Ob tej priložnosti je dr. Anželj povedal, da si bodo policisti s sodelovanjem v mirovnih misijah gradili karierni sistem v policiji, kajti z mednarodnimi izkušnjami bodo lažje napredovali.


unmik2004 2

 

Generalni direktor policije dr. Darko Anželj je danes, 19. aprila 2004, sprejel še ostale štiri policiste, Sandija Krušnika iz Operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Krško, Danila Krajnca iz Policijske postaje Ljubljana Center, Aleša Kolenca iz Postaje letališke policije Brnik in Gorazda Dreisiebnerja iz Policijske postaje Šentilj, ki bodo sodelovali v mirovni misiji UNMIK na Kosovu.

 


Besedilo in fotografija: Tadeja Kuhar