V sredo, 21. aprila 2004, je v Prištini potekala slovesnost ob podelitvi odlikovanj Združenih narodov trinajstim slovenskim policistom, ki delujejo v mednarodni misiji UNMIK na Kosovu.

Slovesnosti se je udeležila tudi tri članska delegacija slovenske policije, ki jo je vodil Stanislav Veniger, direktor Uprave uniformirane policije.

Slovesnost, ki je bila predvidena za četrtek, 22. aprila 2004, je bila organizirana dan prej in v ožjem krogu udeležencev, ker je bila v zadnjem trenutku za isti termin in na isti lokaciji sklicana žalna slovesnost za tragično preminule in ranjene policistke in policiste UNMIK policije iz nedavnega strelskega incidenta v zaporih v Mitrovici.

Slovensko delegacijo je popoldan najprej sprejel policijski komisar Stefan Feller, poveljnik UNMIK policije na Kosovu, ki se je najprej zahvalil za dosedanje sodelovanje in podporo misiji, ki jo tudi s tem obiskom izkazuje vodstvo slovenske policije. Predstavil je varnostne razmere in problematiko, s katero se je UNMIK policija soočila ob zadnjih izbruhih nasilja in drugih dogodkih na Kosovu ter izpostavil profesionalno in požrtvovalno delo slovenskih policistov v misiji. Še posebej je vesel odločitve, da bo slovenska policija začasno prenehala s sicer lani dogovorjenim zmanjševanjem števila policistov v misiji in bo že v kratkem poslala na Kosovo skupino osmih policistov, ki bodo kot kriminalistični preiskovalci okrepili policijsko strokovno operativno delo misije.

Na večerni slovesnosti je Val Stewart, pomočnik policijskega komisarja za operativne naloge UNMIK policije, podelil odlikovanja trinajstim slovenskim policistom v misiji. Kot predstavnik Irske policije prej slovenske policije ni poznal, v dveh letih dela s slovenskimi policisti v misiji pa je spoznal, da gre za zelo usposobljene, visoko strokovne in profesionalne kadre z bogatimi policijskimi izkušnjami, ki v misiji prevzemajo odgovorne naloge vodenja ali delujejo v specializiranih enotah in skupinah UNMIK policije.


kosovo04aPodelitev odlikovanj


Delovna večerja s slovenskimi policisti je bila priložnost za neposredne pogovor o njihovem delu in življenju v zadnjih nekaj tednih, ko so se izrazito poslabšale varnostne razmere v pokrajini, misija pa se je soočila tudi z resnimi težavami in poslabšanjem odnosov med pripadniki misije iz nekaterih partnerskih držav.

Naslednji dan je delegacija obiskala Policijsko akademijo v Vučitrnu in prisostvovala svečanosti ob zaključku šolanja 28. generacije kosovskih policistov. Delegacijo je sprejel tudi Steve Bennet, direktor policijske akademije in predstavnik OVSE, ki je projekt formiranja policijske akademije na Kosovu uspešno izvedel, v zadnjem letu pa je po tem vzoru ustanovil tudi podoben justify za usposabljanje afganistanskih policistov v Kabulu in za usposabljanje iraških policistov v Amanu (Jordanija). Delegaciji je predstavil organizacijo in rezultate policijskega usposabljanja na Kosovu in se zahvalil za dosedanje delo slovenskih policistov ter njih prispevek k uspešnosti projektov policijskega izobraževanja na kriznih območjih. Izrazil je zadovoljstvo zaradi sodelovanja slovenskih policistov pri vzpostavljanju in delu v vseh treh centrih.


kosovo04b

Slovenska delegacija z vodstvom Policijske akademije pred postrojem 28. generacije novih kosovskih policistov v Vučitrnu


Pred odhodom se je delegacija udeležila še tovariškega srečanja slovenskih policistov in slovenskih vojakov v združeni brigadi KFOR v Prizrenu

Slovenski policisti delujejo v mirovni misiji na Kosovu že od aprila 2000. Do danes je v Policijski akademiji v Vučitrnu delovalo skupaj osem, v UNMIK policiji pa že več kot petdeset slovenskih policistov. Šestim policistom se v naslednjih dneh izteka enoletno delo v misiji in se bodo 3. maja vrnili v domovino. Nadomestila jih bo skupina osmih policistov, ki bodo na Kosovo pripotovali 25. aprila.

Pripravljenost slovenske policije sodelovati pri vzpostavljanju miru in zagotavljanju varnosti na tem območju, kakor tudi pri razvoju novih večnacionalnih policijskih sil na Kosovu sega že v čas formiranja ťKosovske verifikacijske misijeŤ, kot pripadniki misije Multinational Advisory Police Element v Albaniji pa so slovenski policisti v letih 1999-2000 sodelovali tudi pri obvladovanju begunske problematike na albansko kosovski meji.

Po odločitvi vodstva misije smo v lanskem letu začeli postopno zmanjševati število policistov v misiji, in sicer ob vsaki menjavi za 10 %. Tako v Policijski akademiji (OVSE KPSS) v Vučitrnu trenutno dela en policist, v UNMIK policiji pa trinajst policistov. Po zadnji nemirih na Kosovu in na posebno zaprosilo oddelka za mirovne operacije OZN se bo število slovenskih policistov v izmeni UNMIK policije povečalo na prvotnih 15 policistov.

 

Pripravil: Anton Pozvek