Sorodne objave

 

Petnajst slovenskih policistov, ki trenutno opravljajo dela in naloge pod okriljem mednarodne mirovne misije na Kosovu UNMIK (United nations mission in Kosovo), je organiziralo dobrodelno akcijo in pokazalo, da delo v misiji ni zgolj "policijsko", temveč je veliko več in obsega najrazličnejše oblike pomoči prizadetemu civilnemu prebivalstvu.

7. aprila 2007 je kosovsko javnost pretresla novica o požaru, ki je izbruhnil v begunskem centru v vasi Uglare pri Kosovem polju. Požar je mladi družini poleg skromnega premoženja vzel tudi življenji dveh otrok, šestletnega dečka in še ne dveletne deklice.

dobrodelnaAkcija01


Tragedija je prizadela družino gospe Vesne Savić, begunke iz Slatine, ki je bila skupaj s svojimi štirimi otroci po krvavih demonstracijah med 17. in 19. marcem leta 2004 pregnana s svojega doma. Vesna se je z družino takrat zatekla v begunski center Bergen, ki ga je z donacijami zgradila norveška vlada, kjer pa je živela v nemogočih razmerah. 7. januarja 2007 je Vesno in njeno družino doletela tragedija. V njenem skromnem domovanju (če sobico, veliko 16 kvadratnih metrov sploh lahko imenujemo stanovanje) je izbruhnil požar, v katerem je poleg vsega svojega skromnega premoženja izgubila tudi dva otroka. Dogodek je takrat pretresel vso kosovsko in mednarodno javnost v tej nemirni pokrajini.

dobrodelnaAkcija02


Gospa Vesna Savić je po tragediji ostala sama z dvema majhnima otrokoma ter brez vsakršnih sredstev za preživljanje, poleg tega je v sedmem mesecu nosečnosti. Življenje v majhni sobici, kjer je bila le majhna polomljena postelja s plastičnima omaricama, brez tekoče vode, ni omogočalo človeku dostojnega življenja.

Slovenski policisti na Kosovu smo se zato odločili, da organiziramo dobrodelno akcijo in darujemo lastna denarna sredstva, da bi ji vsaj deloma opremili majhno sobico. Poleg tega smo za pomoč Vesni in njenim otrokom zaprosili še nekatera slovenska podjetja na Kosovu. Slovenski policisti smo s podjetjima Intereuropa in Era tako zbrali sredstva, s katerimi smo Vesni vsaj deloma opremili domovanje.

dobrodelnaAkcija03


V četrtek, 19. aprila 2007, smo člani slovenskega policijskega kontingenta na Kosovu skupaj s predstavniki obeh podjetij, Era ter Intereuropa, prizadeti družini podarili električni štedilnik, posteljo, jogi, umivalno korito, pipo in ogrevalnik vode, s čimer smo jim vsaj deloma pomagali zaživeti dalje. Tako smo gospe Vesni omogočili, da bo skupaj s svojima otrokoma ter prihajajočim novorojenčkom, čigar rojstvo pričakuje v sredini junija, imela vsaj minimalne pogoje za bivanje.

Dobrodelno akcijo slovenskega policijskega kontingenta so pozdravili tudi številni pripadniki mednarodnih sil na Kosovu. S tem namreč nismo pokazali le profesionalnega in humanega odnosa do prizadetega civilnega prebivalstva, temveč nedvomno prispevali tudi k dvigu ugleda Republike Slovenije in slovenske policije. Ob tem gre posebna zahvala gospodu Andreju Karišu iz Intereurope Priština in Petru Hlišu iz Ere Priština.


dobrodelnaAkcija04

Pripravil: Kristjan Mlekuš,
UNMIK Kosovo