Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes, 30. aprila, sprejel dva policista, ki za leto dni odhajata v Palestino, kjer bosta delala v okviru misije EUPOL COPPS.

IMG 2684

Z leve: Robert Urek, Janko Goršek, Gregor Hodnik in predstavnik Sektorja za mednarodne policijske operacije Allen Lorbek

 

Slovenska policija bo v mednarodni civilni misiji EUPOL COPPS v Palestini sodelovala prvič. Dva policista, Robert Urek in Gregor Hodnik, v Palestino odhajata 7. maja, kjer bosta eno leto opravljala delo policijskih svetovalcev. 

Robert Urek iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi je v okviru misije EUPM že služboval v Bosni in Hercegovini, in sicer med letoma 2002 in 2003 ter med letoma 2008 in 2009. Med delom v tujini je med drugim uspešno organiziral usposabljanje nekaj tamkajšnjih policijskih strokovnjakov za ponarejene listine in kot predavatelj sodeloval v različnih oblikah usposabljanj. Po vrnitvi iz misije pa je večkrat sodeloval pri usposabljanju novih policijskih mirovnikov. 

Gregor Hodnik iz Policijske postaje Tržič Policijske uprave Kranj ima prav tako izkušnje iz mednarodnih civilnih misij. Prvič je služboval med letoma 2001 in 2003 na Kosovu v okviru misije UNMIK, drugič pa med letoma 2006 in 2007 v Jordaniji v okviru misije JIPTC. V tem času je uspešno usposabljal iraške policiste in opravljal naloge na mejnem prehodu, po vrnitvi iz misije pa je kot inštruktor sodeloval pri več osnovnih usposabljanjih policistov mirovnikov.

Cilj misije je prispevati k vzpostavitvi trajne in učinkovite ureditve policijskega nadzora ter svetovati palestinskim partnerjem v skladu z najboljšimi mednarodnimi standardi, in sicer v sodelovanju z institucijami Evropske unije ter po programih, ki jih izvaja Evropska komisija.

Policijska komponenta v misiji EUPOL COPPS gradi zmogljivosti policije. Policijski svetovalci s svojim znanjem in izkušnjami na področju policijskega dela pokrivajo področja, kot so usposabljanje, vodenje in nadzor, področje javnega reda in miru ter kriminala.

 

Sodelovanje v mednarodnih civilnih misijah