Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je danes, 19. novembra 2012, sprejel policista, ki za leto dni odhaja na Kosovo, kjer bo delal v okviru misije EULEX.

IMG 4580 zm

Z leve: vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije Vladimir Pocek, generalni  direktor policije Stanislav Veniger, Robi Ribič, predsednica izbirne komisije MNZ za policijo in vodja Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje Suzana Ivanović


Robi Ribič iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi je osnovno usposabljanje za delo v mirovnih misijah uspešno zaključil leta 2004. V misiji na Kosovu je že bil, in sicer v okviru misije UNMIK CIVPOL med leti 2005 in 2007.


*****


Slovenska policija v misiji EULEX na Kosovu sodeluje od 21. aprila 2008, trenutno s štirinajstimi policisti, ki opravljajo naloge v t. i. izvršilnem oddelku misije in v okviru oddelka za krepitev integritete policije. Gre za opravljanje nalog v operativno-komunikacijskem centru, pri varovanju meje, v specialni enoti, enoti za varovanje oseb, kriminalistično obveščevalni enoti, analitski službi, pri preiskovanju organizirane kriminalitete in vojnih zločinov.

Misija, ki je trenutno v fazi reorganizacije, je predvsem mentorske, opazovalne in svetovalne narave. Junija letos je Svet EU podaljšal mandat misije za dve leti, to je do junija 2014. Mednarodna skupnost ima na tem območju še delo, in dokler ne bo končano, bo na Kosovu prisotna tudi slovenska policija.

Cilja misije EULEX, ki je bila ustanovljena leta 2008, sta pomoč in podpora kosovskim institucijam pri izgradnji vladavine prava, konkretno na področjih policije, pravosodja in carine. Misija razvija in krepi neodvisen in večetničen pravosodni sistem ter večetnično policijo in carinsko službo.