Sorodne objave

 

V Celju smo se tudi v okviru letošnjega svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč spomnili vseh, ki so v nesrečah izgubili življenja. Še več, v skladu z letošnjim sloganom V poklon življenju smo mladim voznikom omogočili teoretične in praktične delavnice varne vožnje, vse v želji, da bi z vsakim takšnim učnim korakom preprečili nove tragedije na naših cestah.

Od leta 2009 do danes je na cestah Policijske uprave Celje umrlo 40 oseb, starih od 15 do 25 let, kar pomeni 23-odstotni delež med vsemi umrlimi v tem obdobju. Mladi vozniki so zaradi svoje vozniške neizkušenosti, vihravosti in mladostne lahkomiselnosti med najbolj izpostavljenimi in ranljivimi udeleženci cestnega prometa.

Mladi vozniki in Zavod Vozim

 Prepričani smo, da smo s sobotnimi aktivnostmi prispevali k temu, da bodo s svojim odgovornejšim in varnejšim načinom vožnje sporočali svojim sovrstnikom in ostalim udeležencem cestnega prometa, da spoštujejo svoje življenje in življenja drugih ter da so odgovorni vozniki.

mag.ElvisAHerbaj

Idejni vodja projekta mag. Elvis A. Herbaj, vodja oddelka v Sektorju uniformirane policije na Policijski upravi Celje je ob tem povedal: "Od leta 2009, ko smo v spomin in opomin na Celjskem prvič sodelovali pri obeležbi tega spominskega dne, je na našem območju v prometnih nesrečah umrlo 173 ljudi. Najmlajši umrli je šestmesečni dojenček, ki je v prometni nesreči umrl letos, najstarejša smrtna žrtev prometnih nesreč je 95-letna peška, ki je življenje prav tako izgubila letos. Že samo ta dva podatka povesta, da nihče ni imun pred prometno nesrečo. Vsakomur se lahko zgodi. Od povsem nedolžnega otroka v avtomobilu, ki je ustrezno zavarovan v ustreznem sedežu, do gospe v častitljivi starosti, ki je umrla pri pravilnem prečkanju ceste na prehodu za pešce."

Dodal je, da je zaskrbljujoč visok delež umrlih mladih udeležencev, saj je bil skoraj vsak četrti umrli v prometnih nesrečah v zadnjih devetih letih mlad, star največ 25 let. To dejstvo je bilo tudi eno naših glavnih vodil - pomagati mladim, da spoznajo pomen odgovornega ravnanja v prometu.

Barbara Ziga

Mladi so najprej sodelovali v delavnicah Zavoda vozim. Delavnico sta vodila Barbara Kos in Žiga Breznik, poškodovanec, paraplegik, predavatelj delavnic Še vedno vozim - vendar ne hodim.


Žiga Breznik je ob tej priložnosti poudaril: "Sam sem v prometni nesreči utrpel poškodbo hrbtenjače in uporabljam invalidski voziček. Ob dnevih, kot je Svetovni dan žrtev prometnih nesreč, se zavem, da bi se lahko moja nesreča končala drugače, lahko bi izgubil življenje. Izredno sem vesel, da smo se zbrani današnjega dogodka lotili drugače, z mislimi usmerjenimi naprej, na prometno varnost dijakov, ki so danes tukaj."

Delavnicam je sledil teoretični del predavanja, v katerem je Teodor Božnik s Centra varne vožnje ZŠAM Celje mladim na izjemno zanimiv način predstavil pomen prilagoditve hitrosti vožnje v spremenjenih vremenskih razmerah, pomen ustreznih pnevmatik in ustrezne varnostne razdalje ter jih opozoril še na mnoge druge stvari, pomembne za varno vožnjo. V praktičnem delu usposabljanja je Teodor Božnik mlade voznike najprej opozoril na primerno nastavitev sedeža, vzglavnika, varnostnega pasu in volana, na pravilno držo ter na pravilen prijem in vrtenje volana. 

Vaja na poligonu

Mladi vozniki so v nadaljevanju preizkusili svoje sposobnosti pri zaviranju na različnih podlagah: na suhem in mokrem vozišču ter na vozišču s simulacijo strjenega snega. Dijaki so imeli priložnost videti, kakšna je razlika pri zaviranju z različnimi pnevmatikami.


Aktivnostim so se pridružili tudi na Mestni občini Celje, kjer spodbujajo vse aktivnosti, ki pripomorejo k večji prometni varnosti. Ob tej priložnosti so sporočili: "Prepričani smo, da so dijaki z opisano celodnevno delavnico pridobili dragocene izkušnje, ki jih kot mladi vozniki še niso mogli imeti. Želimo si, da bi novopridobljena znanja prenašali na svoje vrstnike in jim sporočali, da lahko že trenutek nepazljivosti na cesti  za vedno spremeni njihovo življenje ali življenja ostalih udeležencev v prometu. Ta delavnica pa ima še eno pomembno sporočilo. Z njo želimo izkazati spoštovanje do žrtev prometnih nesreč in njihovih svojcev. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo dosegli skupni cilj - nič mrtvih na cesti." 

Vtisi

 Dijaki so bili z vsebino delavnic izjemno zadovoljni. Eden od njih je v sklepni misli zapisal: "Po današnji delavnici še bolj cenim življenje." Njihov odziv nas je prepričal, da je bila odločitev za izvedbo aktivnosti pravilna.

Obelezje

Po aktivnostih v centru varne vožnje smo se vsem umrlim v prometnih nesrečah poklonili še pri spominskem obeležju v Celju.