Sorodne objave

 

V petek, 12. oktobra 2007, smo v Taverni v Kopru slavnostno obeležili 40. obletnico ustanovitve Postaje pomorske policije in 60. obletnico varovanja državne meje na morju.

Zametki današnje enote Postaje pomorske policije segajo v leto 1947. S sprejetjem odloka o Narodni zaščiti sta bila njenim pripadnikom med nalogami določena tudi nadzor in varovanje morske meje. Skupina teh zaščitnikov je naloge izvajala neposredno na mejnem prehodu za pomorski promet ter tudi na morju s patruljnim plovilom.

Dvajset let kasneje so se na območju Slovenije začele ustanavljati prve enote postaj mejnih milic, ki so prevzele nadzor nad prehajanjem državne meje na mejnih prehodih vseh vrst. V Kopru je bila tako ustanovljena Postaja mejne milice Koper. Nova enota je opravljala delo na mejnih prehodih za pomorski promet kot tudi patruliranje s plovili po morju.

Postaja pomorske policije Koper je dobila svoje sedanje ime leta 1994. Danes je to moderno in po vseh evropskih standardih oblikovana enota, ki varuje morsko mejo naše države, opravlja pa tudi naloge mejne kontrole.

Direktor Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Danijel Žibret je ob tej priložnosti poudaril pomen varovanja državne meje in izpolnjevanja standardov, ki jih od nas zahteva EU. Poudaril je, da je bila ta enota med prvimi, ki so jih lani obiskali strokovnjaki iz EU in je tudi uspešno prestala schengensko evalvacijo. Vsem policistkam in policistom je ob njihovem prazniku iskreno čestital.

071012-40obletnicaPPOP_01-mDanijel Žibret, direktor UUP GPU, je policistkam in policistom čestital ob jubileju


Čestitkam se je pridružil tudi direktor Policijske uprave Koper Iztok Jakomin, ki je skupaj s komandirjem Postaje pomorske policije Zlatkom Doličem simbolično podelil knjigo v zahvalo Rendetu Soši, ki je imel velik vpliv pri snovanju zametkov te enote.

071012-40obletnicaPPOP_02-mDirektor PU Koper Iztok Jakomin in komandir PPoP Zlatko Dolič sta se sombolično zahvalila Rendetu Sorši za njegov prispevek pri zametkih olikovanja prve enote pomorske policije.


Nato sta vse zbrane pozdravila najprej podžupan Mestne občine Koper Jani Bačič in komandir Postaje pomorske policije Zlatko Dolič, ki je povedal, da si šteje v čas, da lahko vodi to enoto v tako pomembnem obdobju kot je to, ko vstopamo v schengenski prostor. Poudaril je, da je vse bolj pomembno tehnično varovanje in spremenjene oblike dela. Trenutno se npr. dogovarjajo o vzpostavitvi radarskega sistema, ki bo pomagal nadzorovati državno mejo na morju. Povedal je tudi, da se prilagajajo potrebam okolja, ki se stalno spreminja, in da v okviru tega pripravljajo nov program usposabljanja za vse pomorske policiste, saj želijo zagotoviti, da bo delo še bolj kvalitetno, učinkovito in profesionalno. "S svojim delom želimo dokazati Evropi, da smo sposobni in vredni zaupanja. Da bomo zunanjo mejo EU varovali tako, kot nam je bilo tudi zaupano," je še dodal.

071012-40obletnicaPPOP_03-mProslava ob 40. obletnici Pomorske policije


Program prireditve so vsekakor popestrile pesmice, ki so jih zapeli otroci Otroškega pevskega zbora Osnovne šole Koper, dijaka Srednje pomorske šole Suzana Škufca in Dario Jeličič, ki sta recitirala pesmi Srečka Kosovela in Simona Gregorčiča, ter seveda nepogrešljivi člani Policijskega orkestra.

071012-40obletnicaPPOP_04-mUdeleženci proslave


Po zaključenem kulturnem programu so si gostje lahko ogledali tudi razstavo o zgodovini enote pomorske policije.

071012-40obletnicaPPOP_05-mTorta za okroglo obletnico z grbom pomorske policije


Fotografije: Boštjan Paveo

Anita Leskovec
tiskovna predstavnica
Policijske uprave Koper