Sorodne objave

 

Kaj je spolno nadlegovanje in kaj lahko storite, če ste žrtev takšnega nadlegovanja oziroma se zaradi tega počutite neprijetno, ogroženo in zlorabljeno? Kako lahko ukrepate, če postanete očividci spolnega nadlegovanja oziroma spolnega nasilja v javnem prostoru?

ne spolnemu nadlegovanju

Kako policija obravnava spolno nadlegovanje?

Policija spolno nadlegovanje oziroma kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost obravnava prioritetno in še posebno obzirno do žrtev.

Zoper vsaka takšna dejanja v policiji velja ničelna toleranca. Vsako prijavo, na videz še tako "nepomembno", bomo obravnavali resno in vam nudili vso podporo in pomoč.

Kaj je spolno nadlegovanje?

Spolno nadlegovanje je širok izraz, ki obsega različne neželene verbalne in fizične oblike nadlegovanja s spolno vsebino, zaradi katerih se počutimo neprijetno, ogroženo in zlorabljeno.

Do spolnega nadlegovanja lahko prihaja kjer koli, na ulici, v trgovini, na postaji, v šoli ali na delovnem mestu, lahko ga izvajajo znane osebe ali pa neznanci. Spolno nadlegovanje se z uporabo sile, grožnje ali kako drugače lahko stopnjuje v hujša oziroma kazniva dejanja.

policijsko vozilo

Kako prijaviti ta dejanja?

  • Pokličite 113, pošljite pisno prijavo na policijo prek e-pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali se osebno zglasite na najbližji policijski postaji, lahko se pri vas zglasi policistka ali policist.

Kaj storiti, če postanete očividci spolnega nadlegovanja oziroma spolnega nasilja v javnem prostoru?

Najprej ocenite situacijo. Ta mora biti za vas varna.

1. Če je varna, ukrepajte, ne bodite samo opazovalci. Takoj pokličite interventno telefonsko številko policije 113 ali stopite do najbližje policijske postaje.

2. Skupaj z drugimi očividci ali sami pristopite k žrtvi in ji ponudite pomoč.

Povezane vsebine

Spolno nasilje
Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji
Osebna varnost

Anonimna e-prijava nasilnih spolnih ravnanj