Sorodne objave

 

15. oktobra 2007 je bila v okviru Policijske uprave Ljubljana ustanovljena nova enota - Policijska postaja za izravnalne ukrepe Ljubljana (PPIU Ljubljana). Z opravljanjem nalog v novi enoti, ki ima sedež v objektu nekdanjega Policijskega oddelka Polje na Zadobrovški cesti št. 14 v Ljubljani, so policisti začeli v začetku decembra 2007.

Skupna

V enoti je poleg komandirja in pomočnika komandirja še 29 policistov

Naloge in organiziranost enote so v četrtek, 31. januarja 2008, predstavnikom medijev predstavili vodja Oddelka za državno mejo in tujce v Sektorju uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Miran Bokalič, komandir enote Zdenko Meglič ter policisti. Pri predstavitvi pa je sodeloval tudi vodja Specializirane enote za nadzor državne meje v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Dušan Schoenwetter.

NK

Od leve proti desni: Dušan Schoenwetter, Miran Bokalič in Zdenko Meglič

Policisti PPIU predvsem preprečujejo in odkrivajo čezmejno kriminaliteto, odkrivajo kršitve nedovoljenega prehajanja državne meje in nezakonitega prebivanja tujcev v Sloveniji, odkrivajo prepovedane droge, orožje, eksplozivne snovi, odkrivajo ponarejene in prenarejene dokumente in ukradena vozila.

Delo policistov

Javnosti so predstavili tudi rezultate dosedanjega dela ter prostore in opremo, ki jo policisti uporabljajo pri delu

Stinger01

Sredstvo za prisilno ustavljanje vozil

Stinger02

Od začetka decembra 2007, ko so začeli izvajati izravnalne ukrepe v notranjosti, do 31. januarja so policisti te enote ugotovili 27 kršitev Zakona o tujcih, 37 kršitev Zakona o prijavi prebivališča, 14 kršitev Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, 5 kršitev Zakona o osebni izkaznici ter po eno kršitev Zakona o orožju in Zakona o varstvu javnega reda in miru. Obravnavali so tri kazniva dejanja ponarejanja listin, kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in pet kaznivih dejanj zatajitve.

Schengen mobil01

Takoimenovani "šengenbus" je opremljen za odkrivanje drog in ponarejenih listin, povezan pa je tudi s schengenskim informacijskim sistemom, kar policistom omogoča, da takoj preverijo podatke oseb in vozil, ki jih imajo v postopku.

Schengen mobil02

Prav tako so ugotovili, do so bili za nekatere osebe razpisani ukrepi v schengenskem informacijskem sistemu, zato so jih prijeli in zročili pristojnim organom. Poleg tega so v notranjosti države odkrili osebe, ki so imele prepovedan vstop v schengensko območje in jih odstranili iz države.

Republika Slovenija je 21. 12. 2007 odpravila nadzor na notranjih kopenskihin morskih mejah s članicami EU. Mejna kontrola na državni meji z Italijo, Avstrijo in Madžarsko se ne opravlja več.

Temeljna ideja "schengna" je zagotovitev pravice državljanom EU do prostega prehajanja notranjih meja. Pri tem je cilj policistov, da bi prebivalcem Slovenije kot tudi državljanom EU zagotovili enako raven varnosti, varovanje življenja, osebne varnosti in premoženja.

Varnostni primanjkljaj, ki nastane ob ukinitvi mejnih kontrol na notranjih mejah, se nadomesti s tako imenovanimi "izravnalnimi ukrepi", ki se opravljajo v obmejnem pasu notranjih meja in v notranjosti države.