Od danes deluje nova spletna aplikacija za obveščanje oškodovancev kaznivih dejanj PDF natisni E-pošta
Sporočila za javnost
Sreda, 1. april 2015

Ste bili oškodovanec kaznivega dejanja? Od danes lahko do informacij o poteku, fazi in zaključku predkazenskega postopka za kaznivo dejanje, v katerem ste bili oškodovani, dostopate tudi preko spletne aplikacije!

 

01-aplikacija kd

 

Obveščanje oškodovancev kaznivih dejanj

 

Ste bili oškodovanec kaznivega dejanja? Od danes lahko do informacij o poteku, fazi in zaključku predkazenskega postopka za kaznivo dejanje, v katerem ste bili oškodovani, dostopate tudi preko spletne aplikacije! Nova aplikacija je objavljena v rubriki E-storitve.

 

 

  •  Komu je aplikacija namenjena?

V policiji smo pripravili novo spletno aplikacijo, ki je namenjena žrtvam oz. oškodovancem kaznivih dejanj. Aplikacija omogoča hitro in neposredno obveščenost o poteku predkazenskega postopka.

 

 

  • Kako do informacije?

Oškodovanec v zahtevana polja vpiše svoje podatke, in sicer ime in priimek, EMŠO, elektronski naslov in datum naznanila kaznivega dejanja. Dodana so tudi polja za neobvezne podatke, kot so naslov oškodovanca, telefonska številka in kratek opis kaznivega dejanja.

 

 Prosilec bo iz uradnih evidenc policije prejel samodejno obvestilo, in sicer:

  • da kaznivo dejanje še ni vnešeno v sistem ali
  • da je policijska preiskava še v teku ali
  • da je o kaznivem dejanju podano poročilo ali kazenska ovadba na pristojno okrožno državno tožilstvo

     

 

  • Uporaba aplikacije je varna

V obvestilu, ki ga prosilec prejme, ne bodo zajeti osebni podatki prosilca ali konkretni podatki o postopku, ki bi omogočali zlorabo. Prosilec bo zato moral za več podatkov neposredno zaprositi institucijo, ki v danem trenutku vodi postopek, torej policijo ali pristojno okrožno državno tožilstvo.

 

V policiji smo pri pripravi spletne aplikacije sledili načelom in normativom, ki veljajo za delo z oškodovanci kaznivih dejanj in žrtvami nasilja. Oškodovanci bodo lahko do podatkov o postopku dostopali kadarkoli, aplikacija pa bo hkrati zmanjšala administrativno obremenjenost policistov in kriminalistov na terenu.

 

V aplikaciji je tudi povezava na brošuro Ko postanem žrtev kaznivega dejanja, v kateri si lahko oškodovanci preberejo o pravicah, ki jih imajo kot žrtve kaznivih dejanj. 

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.